INS: Doar unul din zece români face sport (AUDIO)

Energia aia bună
share

Doar 11,6% dintre românii de peste 15 ani fac săptămânal sport, conform Institutului Naţional de Statistică. Speranţa de viaţă a românilor este una dintre cele mai mici din Europa, de 75,9 ani, față de media europeană de 78,2 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din totalul populaţiei de peste 5 ani, 11,6 % au declarat că fac săptămânal sport sau diverse activităţi fizice recreative în timpul liber.
Cele mai multe persoane care fac activităţi fizice sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani (50,2%) şi tinerii de 15-24 ani (20,5%). După această vârstă, ponderea persoanelor care fac sport în timpul liber scade semnificativ, de la 11,0% la grupa de vârstă 25-34 ani, la 0,3% la persoanele de 75 de ani şi peste.
Din totalul populaţiei României de 15 ani şi peste, 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Dintre aceştia, 71,1% urmează un regim legat de consumul redus de sare, 62,2% urmează un regim legat de consumul de grăsimi, 51,2% urmează un regim legat de consumul de zahăr, 24,5% au apelat la un regim alimentar legat de consumul de calorii.
În cazul populaţiei din mediul rural se remarcă o pondere mai ridicată, faţă de cea din mediul urban, a regimului legat de consumul de sare (72,8 faţă de 69,9% în mediul urban), iar în cazul populaţiei din mediul urban se remarcă un regim sporit al numărului de calorii consumate (28,0% faţă de 19,6% în mediul rural) şi a consumului de zahăr (53,0% faţă de 48,5% în mediul rural).
Cei care locuiesc în mediu urban consumă zilnic fructe în proporţie de 32,1%, în timp ce în mediul rural doar 20,1% din populaţie consumă fructe zilnic.
Ponderea persoanelor din mediul urban care consumă zilnic legume este de 22,0%, mai mare cu 7,9 puncte procentuale decât cea din mediul rural, iar cea care consumă legume de 4-6 ori pe săptămână este de 37,1%, mai mare cu 7,5 puncte procentuale decât cea din rural.

România se află în grupul ţărilor cu cele mai mici valori din UE în ceea ce priveşte speranţa de viaţă la naştere – 75,9 ani. Nivelul mediu al speranţei de viaţă din ţările Uniunii este de 78,2 ani.
Ţări cu speranţă de viaţă mai mică decât România sunt Letonia, Lituania şi Bulgaria. Între ţările cu cea mai mare speranţă de viaţă din Uniunea Europeană se numără Spania (83,5 ani), Italia (83,4 ani), Franţa şi Cipru (82,9 ani).

Foto – Pixabay

Articole similare

Șase români, alături de cei mai mari miliardari ai lumii în topul Forbes. Cine sunt și ce avere au...

România se mândrește cu prezența a șase miliardari în clasamentul mondial publicat de revista Forbes...

[BREAKFAST] Banii reprezintă principala sursă de conflict pentru 8 din 10 români

Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. 8 din 10 români spun că banii reprezintă principalul motiv ...

Celine Dion își lansează documentar. Problemele de sănătate, printre subiectele discutate

Viitorul documentar, regizat de Irene Taylor, va fi lansat pe platforma de streaming Prime Video, la...