Vacanță în Grecia? De ce ai nevoie la graniță

NEWS
share

Dacă plănuiești o vacanță în Grecia, verifică cu atenție ultimele recomandări și mai ales cerințe formulate de autoritățile române, dar și de cele elene! Pentru a te bucura de plajele din Grecia trebuie să ai vaccinul făcut (cu tot cu rapelul) sau  un test PCR negativ – efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de a trece prin graniță. Sunt scutiți de carantină și cei care au trecut deja prin boală. Aceștia trebuie să aibă un test negativ, condiție valabilă și pentru copiii mai mari de 5 ani.

Pe lângă dovada vaccinării sau testul negativ, turiștii rebuie să completeze și un formular online cu 24 de ore înainte de intra în Grecia. Se numește PLF și este disponibil  pe site-ul travel.gov.gr.

Printre informațiile cerute sunt stațiunea unde mergi, hotelul unde stai sau tipul de vaccin, dar și data la care ai efectuat rapelul. Lista vaccinurilor acceptate: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm, printre altele.

Trebuie să completezi inclusiv  date de contact pentru o persoană în cazul unei urgențe. După ce ai completat tot formularul, vei primi pe mail un QR- Code pe care trebuie să-l prezinți alături de dovada vaccinării sau testul negativ la graniță.

Până pe 7 iunie sunt în vigoare mai multe restricții care ar putea fi prelungite în Grecia. Masca este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, mai puțin pe terasă sau pe plajă.

Amenda pentru nepurtarea acesteia ajunge la 300 de euro. Restaurantele sunt deocamdată închise la interior, la fel și cluburile. Plimbările pe faleză sau pe mici străzi din Atena sau Salonic sunt permise numai până la ora 24 – atunci când se aplică restricția de circulație pe timpul nopții.

Toate informațiile actualizate în limba română pentru turiștii care vor să meargă în Grecia pot fi găsite pe site-ul oficial la adresa https://travel.gov.gr/

VACANȚĂ GRECIA 2021. Precizările oficiale

Intrarea călătorilor în Grecia nu este condiţionată de vaccinare. Prezentarea unui certificat de vaccinare facilitează în mare măsură formalităţile la sosire. Cu toate acestea, certificatul de vaccinare sau de prezenţă a anticorpilor nu poate fi considerat „paşaport”.

– Ţările de provenienţă din care este permisă intrarea, în condiţiile sus-menţionate, fără cerinţa de izolare, sunt: cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene & statelor membre ale Acordului Schengen, Statele Unite, Marea Britanie, Israel, Serbia, EAU, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Tailanda, Rwanda, Singapore, Rusia, Macedonia de Nord, Canada, Belarus, Bahrein, Qatar, China, Kuweit, Ukraina şi Arabia Saudită.

– Cetățenii non-UE sunt sfătuiți să aleagă zboruri directe către Grecia. În orice alt caz, călătorii ar trebui să respecte cerințele referitoare la țară.

– Călătorilor li se permite accesul în ţară prin toate aeroporturile internationale si prin porturile din Patras, Igoumenitsa si Corfu:

Accesul pe cale terestră se realizează prin punctele de frontieră Promachonas şi Ormenio 24/24 ore, Evzonoi şi Nimfea in intervalul orar 07:00-23:00.

Sunt permise navigaţia de croazieră şi yachtingul.Conexiunile maritime cu Albania si Turcia sunt restricţionate.

OBLIGAŢII PENTRU FIECARE CĂLĂTOR ÎN GRECIA

Înainte de sosire:

– Fiecare călător are obligaţia de a completa Formularul de Localizare Pasager (PLF), cel târziu la ora 23:59 în ziua dinaintea sosirii în Grecia. Pentru informaţii suplimentare, click aici

Călătorul are obligaţia de a se asigura înainte de plecare că se află în posesia unui certificat care atestă starea sa de sănătate. Documentele acceptate sunt următoarele:

– Un test PCR cu rezultat negativ efectuat în laborator cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.
– Un certificat de vaccinare emis de autorităţile competente.
– Un certificat de recuperare de la infecția cu virusul SARS-CoV-2 emis de o autoritate publică sau de un laborator autorizat.
– Un certificat de test molecular PCR sau a unui test antigen cu rezultat pozitiv, care confirmă faptul că titularul s-a recuperat de la infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel puțin 2 luni înainte de sosire și nu mai mult de 9 luni anterior datei de sosire pe teritoriul elen.

Toate certificatele trebuie să conţină informaţiile critice (cum ar fi numărul dozelor și datele respective) în limba engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă sau rusă şi numele complet al persoanei trebuie să coincidă cu cel din paşaport sau din alte documente de călătorie.

La sosire:

Călătorii care sosesc în Grecia pot fi supuși:

– Testare cu teste antigen rapide la punctele de intrare, selecţia persoanelor pe baza unui sistem de eşantionare ţintită, bazat pe sistemul EVA folosit în vara anului 2020.

– Izolare obligatorie pentru călătorii testaţi pozitiv la SARS-Cov-2, în urma unui test de eşantionare. În această situaţie, călătorilor şi însoţitorilor acestora li se oferă cazare în hoteluri de carantină, iar aceştia vor fi ulterior testaţi PCR pentru a confirma diagnosticul iniţial.
Oaspeţii vor rămâne în hoteluri de carantină timp de cel puţin 10 zile. Cheltuielile aferente cazării în hotelurile de carantină sunt suportate de statul elen.

ILUSTRAȚIE: Pixabay.com

Articole similare

Grecia: Prima căsătorie între persoane de acelaşi sex după adoptarea legii, oficiată în prezența pol...

În Grecia, prima căsătorie între persoane de acelaşi sex a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute,...

[BREAKFAST] Hotelul care va rambursa o noapte din sejurul oaspeților dacă una dintre activitățile pl...

În medie, în Singapore plouă 171 de zile pe an. Dar un hotel din Orașul Leului își asumă un pariu pe...

Pleci în concediu cu mașina? Avertisment MAE pentru românii care merg în Bulgaria, Grecia și Turcia...

Românii care merg în Bulgaria sau o tranzitează în drum spre Grecia sau Turcia vor sta la cozi în vă...