Confidenţialitate

Taxa pe lașitate, pe barbă sau pe cărțile de joc, dintre cele mai stupide taxe din istorie

CoolNews, Viral
share

Dacă nu îți vine să crezi, ți-o mai spunem noi o dată: a existat taxa pe lașitate la un moment dat, în istoria omenirii.

Potrivit avocatnet.ro, tinerii care refuzau să lupte pentru regele Henry I al Angliei erau taxați. Asta se întâmpla între anii 1100–1135. Ca să fie rușinoasă de tot treaba, taxa s-a intitulat  taxa pe lașitate. Problema e că, odată cu trecerea timpului, taxa a crescut, s-a aplicat și pe timpul perioadelor de pace și a fost scoasă abia după aproape 300 de ani!

Statul a mai găsit metode să scoată bani de la oameni.

Spre exemplu, taxa pe barbă, care a fost introdusă pentru prima dată  de către regele Henric al VIII-lea al Angliei, în anul 1535. În funcție de poziția socială a purtătorului, taxa era mai mare sau mai mică. Vreo 200 de ani mai târziu, în Rusia, țarul Petru cel Mare considera barba ca fiind un semn al lipsei de civilizație. Cei care plăteau taxa erau obligați să poate la vedere o monedă de cupru sau argint pe care scria: „taxa pe barbă a fost încasată” și „barba este o povară inutilă”.

A mai existat și taxa pe cărțile de joc. Erau atât de populare ca activitate după masa de seară, că Regele James I al Angliei a instituit taxa asta ca să aibă o sursă suplimentară de creștere a veniturilor colectate.
Asul era cartea care făcea dovada plății taxei. Taxa a fost păstrată până în anul 1960.

Găsiți și alte taxe stupide și istoria lor, ca taxa pe numărul de ferestre, taxa pe lumânări sau pe pălărie, pe avocatnet.ro.

FOTO: Unsplash Museums Victoria

Articole similare

Elicopterul Ingenuity a supraviețuit primei nopți și poate zbura pe Marte

Elicopterul Ingenuity a trecut peste cea mai critică etapă și poate zbura pe Marte. Micul aparat ...

Beyonce scrie din nou istorie: Record de trofee

Beyonce scrie din nou istorie. Are cele mai multe trofee din istoria The Image Awards la categori...

Ștefan Radu, fotbalistul cu cele mai multe meciuri din istorie pentru Lazio Roma: ”Încă am benzină î...

Ștefan Radu a egalat recordul de prezențe în tricoul lui Lazio Roma, 401 meciuri. La următoarea p...