Ziua internațională a ceaiului: Cum a apărut băutura aromatizată

CoolNews, NEWS
share

Ceaiul, una dintre cele mai populare băuturi din lume, are o istorie îndelungată și fascinantă, care se întinde pe mii de ani și traversează mai multe culturi și continente. Originea ceaiului poate fi trasată până în China antică, unde există numeroase legende despre descoperirea sa.

Originea legendară a ceaiului

Conform unei legende chineze, ceaiul a fost descoperit în anul 2737 î.Hr. de către împăratul Shen Nong. Se spune că acesta fierbea apă sub un copac de ceai sălbatic, când câteva frunze au căzut în vasul său. Împăratul a fost încântat de aroma plăcută și de gustul revigorant al infuziei, astfel marcând începutul consumului de ceai.

Dezvoltarea ceaiului în China

În perioada dinastiei Tang (618-907 d.Hr.), ceaiul a devenit băutura națională a Chinei. Procesul de preparare și consumul de ceai au evoluat, devenind o practică sofisticată și ritualizată. Cartea clasică a ceaiului, „Cha Jing” (Cartea ceaiului), scrisă de Lu Yu în secolul al VIII-lea, detaliază metodele de cultivare, preparare și consum ale ceaiului, fiind considerată o lucrare fundamentală în cultura ceaiului.

Răspândirea ceaiului în Japonia

Ceaiul a fost introdus în Japonia în secolul al IX-lea de către călugării budiști, care au adus semințe și plante de ceai din China. Ceaiul a fost integrat rapid în ritualurile religioase, iar ceremonia japoneză a ceaiului (chanoyu) a devenit o artă în sine, simbolizând puritatea, armonia și respectul.

Ceaiul în Europa și India

Ceaiul a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea prin intermediul comercianților portughezi și olandezi. Inițial o băutură exotică și costisitoare, ceaiul a câștigat popularitate rapid în rândul nobilimii. În Marea Britanie, ceaiul a devenit o parte esențială a culturii naționale, fiind introdus la curtea regală de către Caterina de Braganza, soția regelui Charles al II-lea.

În India, ceaiul a fost cultivat pe scară largă abia în secolul al XIX-lea, când britanicii au dezvoltat plantații de ceai în Assam și Darjeeling. Ceaiul indian, cu varietățile sale distincte, a devenit rapid popular și a contribuit la diversificarea pieței globale de ceai.

Impactul global al ceaiului

Astăzi, ceaiul este consumat în diverse forme și stiluri în întreaga lume. De la ceaiul verde și ceaiul negru, la infuziile de plante și ceaiul fermentat, această băutură continuă să fie un simbol al ospitalității, tradiției și relaxării. Istoria sa bogată reflectă evoluțiile culturale și comerciale ale civilizațiilor umane, făcând din ceai o băutură cu adevărat globală.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Cele mai bune preparatele din cartofi: Versatilitate și gust desăvârșit

Cartofii sunt printre cele mai versatile și iubite legume din întreaga lume, fiind baza multor prepa...

Cinci animale pe cale de dispariție: Un semnal de alarmă pentru conservare

Protejarea faunei sălbatice este esențială pentru menținerea biodiversității și echilibrului ecologi...

Cele mai delicioase ceaiuri din lume: Un ghid pentru iubitorii de infuzii aromate

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, apreciată pentru varietatea sa de arome ș...