Confidenţialitate

S-a adoptat legea care pedepseşte locatarii care produc miros de mâncare pe scara blocului

Energia aia bună
share

Legea mirosurilor, aprobată în Parlament şi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, i-a înfuriat pe fermieri. Timişoreanca Rodica Militaru, membră a USR de la care a pornit propunerea preluată de parlamentarii care au iniţiat legea a declarat că aceasta nu este dedicată fermierilor.

„Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei”, a explicat Rodica Militaru pentru Adevărul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Timişoreanca a mai declarat că afirmaţiile fermierilor potrivit cărora „la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive” nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv „sunt în totalitate neadevărate”.

„În România există cel puţin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică şi anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND). Buletinele de analiză eliberate de către un laborator acreditat sunt valabile la nivel internaţional. Prin urmare, în România se pot efectua determinări ale nivelului de disconfort olfactiv”,  spune Rodica Militaru.

Întrebată ce efect are legea mirosurilor în cazul mirosurilor casnice care deranjează vecinii, iniţiatoarea legii mirosurilor a declarat că în cazuri extreme sub incidenţa actului normativ pot intra şi gospodinele care produc miros atunci când gătesc.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Timişoreanca a mai declarat că „în mod normal nu găteşte nimeni ceapă, peşte, grătar 24 de ore din 24″  și că legea mirosurilor poate fi aplicată şi în cazul mirosurilor considerate plăcute.

„Mirosurile de ciocolată sau de cafea prăjită sunt considerate agreabile, dar dacă provin de la fabrici care lucrează 24/24, pot deveni foarte supărătoare, iar fabricile respective vor trebui să ia măsuri să asigure reţinerea mirosurilor”, a mai declarat Rodica Militaru.

Potrivit legii, autorităţile publice au obligaţia de a controla, la sesizarea publicului, activităţile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi care pot crea disconfort olfactiv. Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de 80.000 de lei.