Richard Branson despre Kofi Annan: ”A fost un campion al umanității și a căutat pacea”

Celebrități
share

Richard Branson a avut ocazia să se întâlnească de mai multe ori cu fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, care s-a stins din viață azi, la vârsta de 80 de ani.

”A fost un minunat ascultător și m-am simțit întotdeauna umil în compania sa. A fost un campion al umanității și a căutat pacea. Îi păsa cu adevărat de toată lumea”, mărturisește Richard Branson. Într-un articol emoționant, cel care a creat imperiul Virgin povestește cum a fost Kofi Annan pentru cei care au avut ocazia să-l cunoască și să lucreze cu el.

Antonio Guterres, actualul secretar general al ONU, vorbește în mesajul său de condoleanțe despre Kofi Annan ca ”o forţă care ghida către bine”, în timp ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a spus că ”nu vom uita niciodată privirea sa calmă şi hotărâtă, nici puterea luptelor sale”.

Vladimir Putin susține că a ”admirat sincer înţelepciunea şi curajul” lui Kofi Annan, iar premierul britanic Theresa May a adus un omagiu ”unui mare lider şi reformator al ONU”.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat și el la anunțul morții lui Kofi Annan. ”L-am pierdut astăzi pe Kofi Annan, fost secretar general al ONU şi laureat al Premiului Nobel. A fost un lider vizionar, o inspiraţie pentru noi toţi spre a continua să lucrăm pentru o lume mai paşnică. Eforturile sale de a reforma ONU nu vor fi uitate. Sincere condoleanţe familiei”, a transmis președintele României printr-un mesaj pe Twitter.

Originar din Ghana, Kofi Annan a fost al şaptelea secretar general al ONU. A ocupat această funcție între 1997 şi 2006. După ultimul său mandat de secretar general, Kofi Annan a ocupat poziţia de trimis special al ONU în Siria, funcţie din care a demisionat în 2012, denunţând lipsa de susţinere a marilor puteri pentru de misiunea sa.

Kofi Annan a câştigat premiul Nobel pentru Pace pentru munca sa umanitară.

În perioada când a condus departamentul de menţinere a păcii din cadrul ONU, Kofi Annan s-a confruntat cu două dintre episoadele cele mai sumbre ale istoriei organizaţiei, genocidul rwandez şi războiul din Bosnia, ambele fiind pentru ONU eşecuri pe care Annan însuşi le-a recunoscut.

În anul 1994 Căştile Albastre au fost nevoite să se retragă din Rwanda, ţară căzută pradă haosului şi violenţelor interetnice. Un an mai târziu, ONU a asistat neputincioasă la masacrarea a mii de musulmani la Srebrenica, în Bosnia.

Primul secretar general al ONU provenit dintr-o ţară a Africii subsahariene şi de asemenea primul secretar general provenit din structura ONU – unde a activat timp de 40 de ani -, acest diplomat ghanez a condus organizaţia mondială în perioada tulbure ce a urmat atentatelor de la 11 septembrie, apoi în timpul războiului din Irak, parcursul său fiind însă afectat de acuzaţiile de corupţie din afacerea ”petrol contra hrană”.

Dar, la plecarea sa din această funcţie, el a fost totuşi unul dintre cei mai populari secretari generali din istoria organizaţiei cu care în anul 2001 a împărţit Premiul Nobel pentru Pace. ”Am încercat să pun fiinţa umană în centrul a tot ceea ce noi întreprindem: de la prevenirea conflictelor până la dezvoltare şi drepturile omului”, a spus Kofi Annan.

Articole similare

Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani

Artista Rona Hartner s-a stins din viață joi, 23 noiembrie, la vârsta de 50 de ani, după o luptă înd...

Cristiano Ronaldo anunță decesul fiului său

Cristiano Ronaldo şi iubita sa, Georgina Rodriguez au avut parte de o zi îngrozitoare. Fiul celor do...

Jeff Bezos și Sir Richard Branson nu sunt astronauți

Jeff Bezos și Sir Richard Branson nu mai pot să se considere astronauți, după ce US Federal Aviation...