Prima întâlnire a noilor parlamentari

NEWS
share

Luni, la ora 12:00, este convocată prima întâlnire a noilor parlamentari.

În şedinţa de plen va fi constituită Comisia de validare, care are 30 de membri, va fi aprobat raportul Comisiei de validare, va fi depus jurământul de către deputaţii ale căror mandate au fost validate, vor fi aleşi preşedintele Camerei Deputaţilor şi ceilalţi membri ai Biroului permanent şi se vor constitui comisiile parlamentare.

Până la alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, lucrările Camerei Deputaţilor sunt conduse de cel mai în vârstă deputat, în calitate de preşedinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputaţi, în calitate de secretari, prin rotaţie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi ceilalţi membri ai Biroului permanent vor fi aleşi, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, după constituirea legală a Camerei (art.21 alin. 1). Preşedintele Camerei Deputaţilor, face parte din Biroul permanent şi este preşedintele acestuia.

Din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor mai fac parte 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori. Biroul permanent se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor. Alegerea vicepreşedinţilor, a secretarilor şi a chestorilor Camerei Deputaţilor se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor şi negocierii liderilor grupurilor parlamentare.

Alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Lista candidaţilor propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor din Biroul permanent se supune în întregime votului Camerei Deputaţilor şi se aprobă cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Camerei Deputaţilor sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare cărora le-au fost repartizate locurile respective, în conformitate cu prevederile art. 24 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Cum va arăta noul Parlament

Partidul Social Democrat are cele mai multe mandate, 157, urmat de Partidul Național Liberal, cu 134 de mandate și de USR-PLUS, cu 80 de mandate.

Parlamentul este completat de AUR, cu 47 de mandate și de UDMR cu 29 de mandate.

Articole similare

Vânzarea băuturilor energizante către minori, interzisă în România. Camera Deputaților a dat votul f...

Vânzarea băuturilor energizante către minori este interzisă în România. Camera Deputaților a dat vot...

Legea deep-fake va primi votul final astăzi în Camera Deputaților. ONG-ul ActiveWatch cere Parlament...

Legea deep-fake urmează să primească astăzi votul final în Camera Deputaților. Este legea care îi sa...

Nu a trecut moțiunea de cenzură împotriva guvernului Florin Cîțu

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului condus de Florin Cîțu a fost respinsă prin vot, de Parlamen...