Vânzarea băuturilor energizante către minori, interzisă în România. Camera Deputaților a dat votul final, iar legea merge la promulgare

CoolNews, NEWS
share

Vânzarea băuturilor energizante către minori este interzisă în România. Camera Deputaților a dat votul final, decizional, astăzi. Iar legea merge la promulgare. Vânzarea de energizate se interzice și prin aparatele de tip automat în școli și spitale. Între inițiatori, deputatul PSD Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, scrie europafm.ro.

„Se interzice comercializarea către minori, dar interzice și comercializarea în acele tonomate sau cum Dumnezeu s-or numi prin tot felul de spații publice unde minorii băgau banii și cădea doza de energizant. Nu a fost ușor să ducem la capăt această bătălie cu o industrie extrem de profitabilă și extrem de bogată. Îmi spunea o serie din profesorii cu care m-am întâlnit că în școlile din România toată lumea bea câte un energizant, pentru a fi mai pregătit pentru oră, pentru a fi mai atent la examen”, a spus deputatul PSD Alfred Simonis.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanțe în incinta unei instituții de Învățământ, a unei instituții de Sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate”, a spus Laura Vicol – președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Comercianții care sunt prinși că vând minorilor energizate riscă, teoretic, amenzi între 25.000 şi 50.000 de lei.

Este nevoie și de aprobarea legii care le-ar permite vânzătorilor să ceară buletinul pentru a verifica vârsta, spun reprezentanții opoziției.

„Nu va putea fi aplicat 100%. Cum nu poate fi aplicată 100% nici interzicerea vânzării produselor de tutun către minori și nici vânzarea băuturilor alcoolice. Iar noi, în momentul de față, nu avem cadrul legislativ prin care vânzătorul unor astfel de produse să poatp certifica că într-adevăr cetățeanul din fața lui este minor sau major”, a spus deputatul USR Ionel Rodeanu.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Legea deep-fake va primi votul final astăzi în Camera Deputaților. ONG-ul ActiveWatch cere Parlament...

Legea deep-fake urmează să primească astăzi votul final în Camera Deputaților. Este legea care îi sa...

Prima țară din lume care recunoaște animalele ca „ființe cu simțire” și schimbă legile

Marea Britanie va deveni prima țară care recunoaște animalele ca „ființe cu simțire”. E un momen...

Billie Eilish: ”Minorii sunt exploatați sexual peste tot”. Artista a mărturisit că a fost abuzată câ...

Billie Eilish a vorbit deschis despre exploatarea sexuală a minorilor într-un interviu care va apăre...