Noi doze de vaccin anti-Covid au ajuns în România

NEWS
share

A șaptea tranșă de vaccinuri primite de România de la compania Pfizer a ajuns luni în România. E vorba de aproape 164.000 de doze de vaccin anti-Covid.

Sâmbătă dimineață, încă 21.600 doze de vaccin anti-Covid de la Moderna au intrat în țară.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Cine se poate vaccina anti-Covid acum?

În weekend a fost anunțată o nouă schimbare în strategia națională de vaccinare anti-Covid, așa că te poți vaccina în februarie doar dacă ai o boală cronică sau peste 65 de ani. Sau mai există varianta în care ai grijă de o persoană care depinde de ajutorul tău pentru a putea trăi.

Toate locurile noi care vor apărea în ”Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19” în februarie vor fi rezervate pentru persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc și locuiesc cu ei.

„Am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia.

Pe perioada lunii februarie toate locurile oferite în platforma de vaccinare vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a anunțat, sâmbătă, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Comitetul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a anunțat, vineri, că vor fi reprogramate la vaccinare toate persoanele sub 65 de ani care erau programate la prima doză de vaccin anti-COVID în perioada 30 ianuarie – 11 februarie. Este vorba în total despre 66.884 de persoane. Noua amânare, pentru după 16 februarie.

Anterior, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, anunțase amânarea cu 10 zile a vaccinării pentru 35.000 de lucrători din domeniile esențiale, programați în perioada 28 ianuarie – 11 februarie.

Ce vaccinuri anti-Covid se fac acum în UE

Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că, în următoarea perioadă, cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID nu-și vor putea alege tipul de vaccin. Asta pentru că sunt cantități limitate care ajung în fiecare centru de vaccinare și nu s-ar putea oferi opțiunea de a alege tuturor celor ar vrea să facă asta.

Articole similare

OMS: Nu este nevoie de vaccinare imediată împotriva variolei maimuţei

OMS nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă...

Noi măsuri adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (DOCUMENTE)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 50 privind propunerea adop...

România a modificat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de autoritățile române.35 de state s...