OMS: Nu este nevoie de vaccinare imediată împotriva variolei maimuţei

CoolNews, NEWS
share

OMS nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă. Un oficial susține că o igienă corectă și comportamentul sexual protejat va ajuta la controlul răspândirii acestuia, scrie Reuters, citat de stirileprotv.ro

Într-un interviu pentru Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate.

Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el, observând că nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum boli grave. „Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.

Comentariile sale au venit ca urmare a anunţului Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA că este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de variola maimuţelor.

Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani.

Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.

Multe, dar nu toate, dintre persoanele care au fost diagnosticate cu variola maimuţelor au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boa...

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România

Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 44 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună ...

Noi posibile efecte secundare la 4 vaccinuri anti-Covid

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă introducerea unor noi posibile efecte secundar...