Confidenţialitate

Mărțisorul a fost inclus în patrimoniul UNESCO

CoolNews
share

Mărţişorul a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.  Decizia a fost luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la JejuCoreea de Sud.

“În aceste zile de doliu, permiteți-mi să vă dau și o veste bună: astăzi, Mărțișorul a intrat pe lista selectă a Patrimoniului imaterial UNESCO!

Dosarul a fost depus de România alături de alte trei țări – Bulgaria, FRI Macedonia, Republica Moldova – în care această frumoasă tradiție a primăverii există, cu unele diferențe de formă dar în același spirit al celebrării renașterii naturii.

Astăzi, 6 decembrie a.c., la Jeju (Coreea de Sud), reuniunea Comitetului pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a decis că tradiția Mărțișorului întrunește toate condițiile pentru a fi înscrisă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Imaterial Mondial!”, a scris Adrian Cioroianu pe pagina sa de Facebook.

Mărțișorul, micul obiect împodobit cu un şnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, apare atât în tradiţia românilor, cât şi a popoarelor învecinate.

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare pe care le poartă în timpul lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.

În Moldova însă obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori de primăvară, cum ar fi ghioceii sau zambilele.

Articole similare

Roșia Montană devine sit UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a aprobat candidatura sitului Roşia Montană pe lista obiec...

Ziua Internaţională a Dansului

Ziua Internaţională a dansului e cea mai bună ocazie să dansezi. Să înveți să dansezi. Apoi să danse...

Mobilizare online pentru elevul cu ”un mărțișor urât”

O învățătoare dintr-o comună din județul Argeș a primit o ciocolată și un mărțișor de 1 martie de la...