Confidenţialitate

“Luca”, un nou film original produs de Studiourile Disney Pixar (VIDEO)

CoolNews, Filme
share

“Luca” este o poveste amuzantă și emoționantă despre prietenie, ieșirea din zona de confort și o aventură de neuitat care le schimbă viața protagoniștilor – doi simpatici monștri marini adolescenți.

“Acest film este despre prietenia care îți schimbă viața. E practic o scrisoare de dragoste către verile din tinerețea noastră – acei ani formatori când te descoperi pe tine”, spune regizorul Enrico Casarosa.

În atmosfera superbă a unui oraș de pe Riviera italiană, “Luca” este o poveste despre un băiat care are parte de o vară memorabilă, plină de înghețată, paste și călătorii nenumărate cu scooterul. Pe numele lui Luca, el împarte toate aceste aventuri cu noul său prieten, Alberto. Însă toată distracția este amenințată de posibilitatea revelării unui secret foarte bine păstrat: ambii băieți sunt, de fapt, monștri marini dintr-o altă lume aflată dincolo de suprafața apei.

“Luca este timid, politicos și introvertit, e genul de puști care ține cont de reguli și care, în același timp, mustește de dorința de a vedea lumea și de a învăța tot ce se poate despre ea. Însă toată viața i s-a spus că monștrii de mare nu au ce să caute în afara apei, e conștient de pericole și e atras de uscat, lui i se pare că fix acolo se întâmplă cele mai interesante lucruri”, explică scenaristul Jesse Andrews.

Luca e pur și simplu fascinat de oameni și de toate lucrurile pe care aceștia le fac. Curiozitatea lui devine de nestăpânit pe măsură ce descoperă diverse obiecte care aparțin oamenilor și care au plutit pe apă până în lumea lui.

“Luca nu știe nimic despre ce se întâmplă la suprafața apei. Așa că aceste lucruri sunt frânturi dintr-o altă lume, ca și cum pe Pământ ar ateriza obiecte din spațiu. Fiind un puști plin de imaginație, de îndată ce îl întâlnește pe Alberto – care chiar știe ce sunt toate acele obiecte – devine și mai curios”, spune scenaristul Mike Jones.

Alberto, care este tot un monstru marin, s-a aventurat deja la suprafața apei, ceea ce îi aduce automat respectul lui Luca. Alberto știe deja că monștrii de mare au capacitatea de a se amesteca cu oamenii. “Alberto pur și simplu îl trage pe Luca din apă și așa aflăm că monștrii de apă au puterea magică de a se transforma în oameni odată ce se usucă”, spune Casarosa.
“Ne-am inspirat din viața caracatițelor care se pot camufla și care își pot schimba înfățișarea în funcție de mediu”, mai spune el.

Odată ajunși pe uscat, cei doi puști se pot bucura din plin de viața bună. Luca se aruncă în noile plăceri: înghețată, plimbări cu scuterul etc. Dar își dă seama deodată că încalcă regulile impuse de familia sa.

“Există o mare neînțelegere între oameni și monștrii marini. Se tem unii de alții. Monștrii de mare evită să iasă din apă, în vreme ce oamenii încearcă să prindă un monstru de mare ca să dovedească existența lor”, explică Jacob Tremblay, cel care îi dă voce lui Luca.

Luca și Alberto pornesc în noua lor aventură având în minte un lucru extrem de important, care le oferă protecție în lumea oamenilor, și anume, că trebuie să rămână uscați, orice ar face.

“Dacă plouă pe ei sau sunt stropiți cu apă, secretul lor poate fi descoperit”, spune scenaristul Mike Jones.
Spiritul lor de aventură este cel mai bine descris de mijlocul de transport pe care îl folosesc, un scuter Vespa. “Reprezintă libertate, prietenie și promisiunea de a explora lumea uimitoare din jurul lor”, adaugă Andrews.

Acțiunea are loc la finalul anilor ’50 – începutul anilor ’60, atmosfera filmului fiind din plin impregnată de acel sentiment de vară nesfârșită. Litoralul italian este recreat în film folosit o tehnică picturală specifică lui Casarosa și inspirată din copilăria lui.

“Am avut marele noroc să cresc în Genova – un oraș port al Rivierei italiene. Este o zonă de coastă tipică, cu munți abrupți care ies din ocean. Imaginea orașelor mi-a rămas întipărită în minte, sunt foarte pitorești, îmi imaginam că sunt monștri care ies din apă”, spune Casarosa.

De aici s-a născut și ideea despre monștri de mare, deși creaturile din “Luca” nu sunt înspăimântătoare. “Monștrii de mare sunt, de fapt, o metaforă care simbolizează tot ceea ce este diferit și e exclus”, explică Casarosa.

“Îmi place ideea asta că toate personajele noastre se simt diferite sau altfel. Luca și Alberto își doresc intens să fie parte din cealaltă lume, dar le este teamă că nu vor fi acceptați așa cum sunt. Paradoxal, lor le place, de asemenea, să fie și monștri marini”, explică el.

“E minunată tema aceasta despre dorința de a te integra în afara familiei și grupului apropiat, de a vrea să cunoști și alte culturi dincolo de a ta. Luca descoperă puterea de a explora și de a celebra o altă cultură, învățând, în același timp, să prețuiască și mai mult propria cultură”, adaugă Warren.

Dar cum au fost creați simpaticii monștri de mare? Artiștii din echipa de producție s-au inspirat, în primul rând, din creaturile prezente în hărțile vechi, unele chiar datând din perioada Renașterii, apoi din ilustrații științifice și din cultura japoneză a dragonilor și șerpilor. Și cum povestea se bazează pe prietenia solidă dintre Luca și Alberto, era important ca cei doi să fie autentici, credibili și, mai ales, expresivi.

“Prietenia lor scoate la iveală tot ce e mai bun din Luca și îi dă încrederea necesară să își deschidă aripile și să își asume mai multe riscuri. E pur și simplu o poveste superbă despre prietenie și despre felul în care prietenii ne ajută să descoperim lucruri importante despre noi”, spune producătorul executiv Kiri Hart.

Filmul “Luca” este distribuit în România de Forum Film România și are premiera în cinematografe în data de 16 iulie.

Articole similare

10 noi filme de Crăciun care urmează să apară în noiembrie pe Netflix, HBO Max și Disney+

Articolul nostru cu filme de Crăciun a ajuns viral anul trecut, iar anul acesta am făcut o nouă sele...

(P) Ce filme și seriale de Halloween poți viziona chiar acum pe Disney+

Cu siguranță costumele, bomboanele și decorațiunile sunt distractive, dar nimic nu te poate face să ...

(P) Recomandările săptămânii de la Disney+

Ți s-a întâmplat și ție să petreci minute în șir căutând un nou film sau serial care sa te mai supri...