Klaus Iohannis: Începe școala din 8 februarie

NEWS
share

Klaus Iohannis a anunțat că școala va începe pe 8 februarie, iar majoritatea cursurilor se vor ține fizic, în școli.

”Pregătiți copiii pentru școală!”, a spus Klaus Iohannis, în urmă cu puțin timp.

În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariul Verde, toți copiii merg zilnic la școală, de la grădinițe, ciclul primar și liceu.

În scenariul Galben, copiii de grădiniță merg fizic la grădinițe, la fel și cei I-IV. Merg și cei de clasa a VIII-a și a XII-a.

În scenariul Roșu, merg fizic doar copii la grădiniță și copii de clasele I-IV, iar restul fac școala online.

În localitățile care intră în carantină nu vor funcționa nici grădinițele și nici nu vor fi deschise clasele pentru copiii din anii I-IV

Pentru a decide ce se întâmplă cu al doilea semestru din acest an școlar, Klaus Iohannis, a avut o ședință de lucru la care au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

„Începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.

Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.

Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII, XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”, a spus Klaus Iohannis, marți, în direct de la Palatul Cotroceni.

Când vor afla elevii ce materie trebuie să pregătească pentru examenele naționale

Indiferent de scenariul în care are loc pentru tine deschidere școlii (verde, galben sau roșu), e bine de știut că examenele naționale nu se amână.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că e nevoie de o programă puternic adaptată, pentru că există un climat diferit, iar elevii din clasele a VIII-A și a XII-a nu pot susține examenele cu aceeași materie de pregătit, ca în anii trecuți.

„Există solicitări din partea celei mai mari părți din societate de susținere a examenelor la datele planificate, cu prezență fizică. Dacă am păstra și exact aceeași tematică, ar fi ca și cum am spune că elevii nu au pierdut nimic. Dacă nu am adapta tematica la evidența din acest an, ar fi o negare a evidenței.

Tematica de Bacalaureat și Evaluarea Națională va fi puternic adaptată la realitățile acestui an.

Mai întâi să vedem dacă vor putea reveni la școală elevii claselor terminale. Vom anunța și modul în care am adapta programa de examen. În această lună vor afla ce materie au de pregătit pentru examen. Acesta e obiectivul nostru.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Calendarul Evaluării Naționale din 2021 arată astfel:

  • 22 iunie 2021Limba și literatura română – probă scrisă
  • 24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
  • 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă

Calendarul examenului de Bacalaureat din 2021 arată astfel:

  • 28 iunie 2021 – Limba și Literatura Română – probă scrisă
  • 28 iunire 2021 – Proba obligatorie a profilului – probă scrisă (matematică, istorie)
  • 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă (fizică, chimie, biologie, geografie, psihologie, etc.)
  • 1 iulie 2021 – Limba și Literatura Maternă – probă scrisă
Articole similare

OFICIAL: Klaus Iohannis vrea să fie șeful NATO

Klaus Iohannis a anunțat marți, la Palatul Cotroceni, că a decis să intre în competiția prntru funcț...

Elevii se reîntorc în bănci. Prima zi de școală din anul 2024 reprezintă și startul modulului 3 de c...

8 ianuarie este prima zi de cursuri din anul 2024 și startul modulului 3 de cursuri.  Elevii vor ...

[BREAKFAST] Amenzi pentru absențe școlare fără motiv serios: 1.000 de lei în România, sute de euro î...

Poliția are dreptul să tragă la răspundere părinții și să aplice amenzi. Faptul că biletele de avion...