Impozitarea pensiilor speciale, contestată la Curtea Constituțională

NEWS
share

Pe scurt, parlamentarii au votat azi pentru impozitare, doar că existau așteptări serioase ca proiectul să fie contestat imediat la CCR, ceea ce s-a și întâmplat.

Joi, plenul reunit al Parlamentului a votat impozitarea cu pâna la 85% a pensiilor speciale ale demnitarilor.

Decizia a fost votată de 354 senatori și deputați. “Împotrivă” au votat 43 și s-a înregistrat și o abținere.

Dan Barna, președintele USR, avertiza că în forma actuală, legea ar putea fi întoarsă la Curtea Consituțională. Lucru pe care, de fapt, l-ar fi și urmărit cei de la PSD și PNL.

”Ceea ce faceți dvs. astăzi este exact ca într-un fim de Sergiu Nicolaescu unde băgață un pachet de dinamită la temelia constituțională a acestei legi, asigurându-vă că CCR va respinge legea. Domnule Simonis, Orban, Ciolacu, dacă CCR va respinge, pe acest temei, acest demers legislativ, aștept demisia dvs.”.

La scurt timp după schimbul de replici dure din Parlament, au început să apară contestațiile la CCR. După ce Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale,  Înalta Curte de Casație și Justiție depune o plângere similară.

“În opinia noastră, felul în care a fost făcută legea este neconstituțional. Suntem în fața unei duble impozitări. Parlamentarii i-au spus taxă, numai că sunt numeroase decizii ale CCR cu privire la ce înseamnă impozit și ce înseamnă taxă.

Taxă este când obții un contra-serviciu pentru suma aceea de bani. Aici nu este cazul, dar în realitate, natura juridică este de impozit.

Observați că pentru pensiile de peste două mii de lei, taxa se aplică peste impozitul de 10% pe care orice pensie trebuie să-l plătească”, spune – la Europa FM – Avocatul Poporului.

“Impozitarea pensiilor peste două mii de lei este de 10%. Ei bine, acest sistem de taxare este practic în plus. Asta vine în contradicție cu prevederi clare din Constituție, atât în ceea ce privește chestiunea discriminării, cât și ceea ce privește o chestiune de justă așezare a sarcinilor fiscale”, adaugă Renate Webber.

FOTO: Hans Braxmeier from Pixabay

Articole similare

Pensionarii care primesc pensia pe card vor afla de pe mail când li se virează banii (AUDIO)

Pensionarii care primesc pensia pe card vor fi informaţi despre acest lucru printr-un simplu e-mail,...

Renate Weber nu mai este Avocatul Poporului

Avocatul Poporului, Renate Weber, își pierde funcția. Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei De...

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. Guvernul taie 89% din bugetul Bisericii Ort...

Parlamentarii au decis ieri eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fo...