Golan și Miss Platnum s-au întâlnit la Berlin pentru o colaborare inedită – VIDEO

Muzică
share

Pentru patru zile, Golan și Miss Platnum au stat împreună în Berlin pentru o colaborare inedită în studioul de înregistrări. Cum treaba a mers bine, vine turneu care va avea loc în luna mai în câteva orașe din România.

Proiectul ambiţios sintetizează perfect 20 de ani de iniţiativă muzicală pe care îi sărbătoreşte anul acesta pentru că nu este doar despre muzică – este despre felul în care aceasta depășește granițele culturale și de limbă, despre cum ea poate fi relevantă, indiferent de contextele sociale în care este pusă. Acesta încurajează creativitatea, dezvoltarea artistică și inovația unor artişti de excepţie, având în centrul atenției trupa Golan, alături de Miss Platnum, un artist berlinez cel puțin versatil, cu sânge de român.

Colaborările între artiști reușesc să înglobeze cu succes tot ce e mai bun din talentul și viziunea ambelor părți, într-o simbioză care intensifică impactul emoțional asupra publicului. De multe ori, un simplu experiment sau joacă, pornite natural, fără așteptări, devin baza unei astfel de colaborări reușite. Aceasta a fost ocazia perfectă pentru membrii trupei Golan și Miss Platnum de a experimenta cu sunete noi, de a testa idei și de a profita de frenezia creativă a unui oraș recunoscut pentru diversitatea culturală și libertatea sa – creativă și nu numai.

Red Bull Music Studios este un loc unde și-au mai găsit inspirația și Macklemore, Raf Camora, Bausa, Genetikk sau rapperul bosniac Frenkie, dar și Lafawndah sau Silkersoft. Genul de muzicieni care ajung, de altfel, și în București, că nu degeaba l-a botezat Lonely Planet „noul Berlin”.

„Faptul că am lucrat în aceste studiouri a fost un mare plus pentru tot proiectul, pentru că sunt niște studiouri foarte faine, foarte bine echipate, în care dacă vrei să fii creativ și să te joci cu diferite elemente pe care poate nu le poți accesa zilnic, aici ai ocazia să încerci, datorită confortului tehnic. Este un loc care are o energie foarte faină”, explică băieții de la Golan.

Atât Golan, cât și Miss Platnum au intrat în studio cu deschidere. Alex, Mihai și Florian o ascultaseră pe Miss Platnum în contextul unei alte colaborări de succes: al piesei „Berlin”, produsă împreună cu Modeselektor, care a devenit astfel primul liant al celor patru. Iar momentul de conexiune s-a întâmplat chiar în prima zi, în care artiștii au găsit un fir roșu care i-a legat în niște beat-uri, pe care, apoi, au început să le exploreze în comun.

„Noi am schițat un fragment instrumental pe care ea l-a auzit și a zis: lăsați-mă să încerc și eu, singură, să compun niște chestii, și după aia le punem cap la cap și vedem dacă merg. Apoi s-a întors cu ele. Sunau bine. Ne-am dat seama că ea auzea materialul respectiv cum îl auzeam și noi, și invers”, povestește Mihai.

În stabilirea acestei conexiuni a contat, cu siguranță, nu doar chimia, ci și versatilitatea celor patru artiști. Golan este în același timp o trupă ai cărei membri stăpânesc, fiecare, mai multe instrumente, dar și o echipă de producători muzicali, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ei poate contribui în nenumărate moduri la construcția pieselor. Iar acesta a fost chiar unul din lucrurile pe care le-au avut în comun cu Miss Platnum, la rândul ei un artist cu multe fețe: la fel ca și băieții de la Golan, ea cântă, dar și produce. Într-o echipă cu o înțelegere atât de complexă a muzicii, posibilitățile creative se multiplică la infinit.

Dincolo de asta, munca de studio necesită concentrare, trial & error, ajustări și uneori reluarea aceluiași segment de piesă de șaptezeci și patru de ori, dacă e nevoie, până când sună așa cum trebuie. Iar un alt avantaj al unui spațiu atât de bine pus la punct ca Red Bull Music Studios, dar și al conceptului din spatele acestor patru zile – care a pus pe primul plan experimentul creativ, nu produsul în sine – a fost faptul că atât Golan, cât și Miss Platnum au putut munci neîntrerupți ore întregi, fără distragerile unor sesiuni normale de lucru în propriile studiouri.

Cei trei producători ai trupei Golan descriu, astfel, „o senzație de timp oprit cât am lucrat în studio. Nu a fost niciun moment în care să simțim că ah, aș vrea să plec, chestie care se întâmplă de obicei în studio după un număr de ore. Au fost nopți în care am plecat la 1 de la studio, și nu pentru că ne-a forțat cineva să stăm, ci pentru că ne-am simțit super bine și a fost o energie foarte interesantă și foarte plăcută.”

La fel de interesant a fost și workflow-ul celor patru zile. Au existat momente când fiecare dintre cei patru artiști au lucrat în încăperi diferite, la segmente diferite ale aceleiași piese, după care s-au întâlnit și au constatat că erau pe aceeași lungime de undă. Iar faptul că oamenii reușesc, separat, să vină cu idei care se combină perfect atunci când sunt puse cap la cap, nu poate fi decât semnul unei colaborări de succes.

„Ni s-a părut foarte interesant cum poți să pornești ceva împreună cu alți oameni și la un moment dat grupurile se despart, fiecare se duce în altă parte și își continuă partea lui de creație, la același produs la care celălalt lucrează în partea opusă, și la un moment dat să ne întâlnim cu toții, după trei ore de lucru separat, și să lucrăm la aceeași piesă. A fost un experiment creativ interesant, despre cum niște oameni pot să stea în locuri diferite, dar să gândească și să creeze aceeași stare”, adaugă Mihai.

După patru zile de înregistrări, experimente, creație și conexiune emoțională și artistică, cei 2 artisti, Golan si Miss Platnum, au demonstrat că muzica poate trece orice barieră de stiluri muzicale sau moșteniri culturale și devine un limbaj universal.

„Faptul că am reușit să ne deconectăm de tot și am făcut două piese care ne plac mult, e o mare realizare. Am depășit un prag psihologic, de a putea să creezi oriunde ești. Suntem mult mai siguri pe noi și mult mai relaxați”, explică Mihai.

„Asta e fain în muzică, nu trebuie să vorbești prea mult”, concluzionează și Miss Platnum.

Red Bull Music presents Sound Travels va continua în luna mai printr-o serie de 3 concerte în care publicul se va putea bucura de experiența Golan Live care o vor avea ca invitată specială pe Miss Platnum.

Punctul de pornire este București, pe 18 mai la Expirat, Sala Compresoarelor, va continua la Time Out în Iași, pe 24 mai, și se încheie la Cluj-Napoca, 26 mai, la Casino Park.

Articole similare

Trupa Golan lansează piesa „Ride On” și anunță lansarea materialului - "III"

Golan, unul dintre cele mai vibrante și inovatoare proiecte românești, lansează noul single „Ride On...

Vezi aici trailerul pentru BERLÍN, un spinoff La Casa de Papel

„Suntem aici pentru a studia un jaf la cea mai mare casă de licitații din Paris”. Netflix lansează a...

Îți era dor de La Casa de Papel? Berlin revine din decembrie doar pe Netflix

Netflix anunță premiera serialului Berlin pentru luna decembrie. Spinoff-ul La casa de papel urmăreș...