Ce aduce nou „Air Schengen” pentru călători. Începe din noaptea de sâmbătă spre duminică

CoolNews, NEWS
share

România se pregătește să intre oficial în spațiul Schengen, atât aerian cât și maritim, începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică. Autoritățile au repetat joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile ce vor fi impuse odată cu aderarea la ceea ce este cunoscut sub numele de „Air Schengen”.

Procesul de călătorie va deveni considerabil mai simplu. De la miezul nopții din noaptea de sâmbătă spre duminică, noile măsuri vor fi implementate, facilitând astfel fluxul călătorilor. Autoritățile s-au pregătit intens pentru această tranziție, asigurându-se că toate procedurile sunt eficiente.

Cel mai important aspect este că persoanele care călătoresc din România către un stat Schengen, sau invers, nu vor mai fi supuse controlului la punctele de frontieră. Acestea vor trece doar prin controlul de securitate și vor avea nevoie doar de documentul de identitate și de biletul de îmbarcare. Deși controalele de frontieră vor fi eliminate, vor exista în continuare verificări, iar forțele de ordine au fost suplimentate cu cel puțin 25% la fiecare aeroport din țară.

Un număr de 17 aeroporturi din România sunt pregătite pentru implementarea noilor măsuri odată cu aderarea la Air Schengen. Pentru călătorii către state non-Schengen, au fost instalate șase tonete și vor fi angajați 12 funcționari, care vor verifica documentele fiecărei persoane în parte. Scopul este de a preveni posibilele tentative de călătorie ilegală din țară.

Polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și chiar câini de urmă vor efectua verificări ale călătorilor pe baza unei analize de risc, acordând atenție persoanelor suspecte sau care ridică suspiciuni. Aceste verificări vor fi efectuate și prin intermediul unei aplicații digitale, care va fi utilizată de polițiști în teren pentru a identifica persoanele care par suspecte sau care încearcă să părăsească țara cu minori.

Persoanele identificate cu documente de călătorie ilegale vor fi conduse într-un birou separat pentru proceduri suplimentare. Tranzitia la Air Schengen va avea loc la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, marcând un moment important în evoluția procesului de călătorie în România.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Șase români, alături de cei mai mari miliardari ai lumii în topul Forbes. Cine sunt și ce avere au...

România se mândrește cu prezența a șase miliardari în clasamentul mondial publicat de revista Forbes...

TikTok lanseaza feed-ul dedicat continutului STEM in Europa

Peste 150 de milioane de oameni din Europa accesează TikTok în fiecare lună pentru a se exprima aute...

ANM: Cod galben și cod portocaliu de vânt puternic și vijelii în 19 județe și în Capitală

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări Cod galben şi Cod portocal...