Vorbesc la telefon fără hands-free, trimit SMS-uri, verifică rețele sociale, utilizează GPS-ul sau, mai grav, filmează în timp ce conduc. Sunt câteva dintre comportamentele pe care polițiștii le-au descoperit la șoferii români în studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018”!
Șoferii au fost rugați să evalueze riscurile la care se expun, dar și factorii sociali sau culturali care le influențează comportamentul în trafic.
Mai mult de jumătate dintre cei chestionați (61%) spun că riscurile cele mai mari apar pentru că nu sunt respectate regulile de circulația, iar 47% dau vina pe starea precară a drumurilor.
Din studiu reiese astfel că 52% dintre șoferi nu se simt în siguranță în trafic, în timp ce 48% spun că pericolul nu există.
În același timp, aproape 70% dintre șoferi au susținut că respectă limita legală de viteză, indiferent de viteza de deplasare a celorlalte mașini, deși unii au recunoscut că sunt tentați să depășească viteza mai ales atunci când puterea motorului mașinii este mai mare.
Cercetarea mai arată că peste 80% dintre conducătorii auto își pun centura când se urcă în mașină. Totuși, 13% utilizează centura de siguranță doar uneori și foarte rar sau niciodată atunci când conduc în localitate, pentru că li se pare inutilă.
Când vine vorba de agresiuni în trafic, cei intervievați s-au poziționat mai mult în postura de victime decât în cea de agresori. 71% dintre ei spun că au fost agresați în trafic sub forma flash-urilor sau claxoanelor, 47% spun că după asta au urmat gesturi obscene.
Studiul Poliției Română a fost realizat pe un eșantion de 1.259 de șoferi activi, care în ultimele șase luni anterioare aplicării chestionarului au condus o mașină.