Confidenţialitate

Acestea sunt cele mai riscante comportamente ale șoferilor români

Celebrități, CoolNews
share

Vorbesc la telefon fără hands-free, trimit SMS-uri, verifică rețele sociale, utilizează GPS-ul sau, mai grav, filmează în timp ce conduc. Sunt câteva dintre comportamentele pe care polițiștii le-au descoperit la șoferii români în studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018”!

Șoferii au fost rugați să evalueze riscurile la care se expun, dar și factorii sociali sau culturali care le influențează comportamentul în trafic.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați (61%) spun că riscurile cele mai mari apar pentru că nu sunt respectate regulile de circulația, iar 47% dau vina pe starea precară a drumurilor.

Din studiu reiese astfel că 52% dintre șoferi nu se simt în siguranță în trafic, în timp ce 48% spun că pericolul nu există.

În același timp, aproape 70% dintre șoferi au susținut că respectă limita legală de viteză, indiferent de viteza de deplasare a celorlalte mașini, deși unii au recunoscut că sunt tentați să depășească viteza mai ales atunci când  puterea motorului mașinii este mai mare.

Cercetarea mai arată că peste 80% dintre conducătorii auto își pun centura când se urcă în mașină. Totuși, 13% utilizează centura de siguranță doar uneori și foarte rar sau niciodată atunci când conduc în localitate, pentru că li se pare inutilă.

Când vine vorba de agresiuni în trafic, cei intervievați s-au poziționat mai mult în postura de victime decât în cea de agresori.  71% dintre ei spun că au fost agresați în trafic sub forma flash-urilor sau claxoanelor, 47% spun că după asta au urmat gesturi obscene.

Studiul Poliției Română a fost realizat pe un eșantion de 1.259 de șoferi activi, care în ultimele șase luni anterioare aplicării chestionarului au condus o mașină.

Articole similare

Studiu: Cei care poartă ochelari de vedere, mai puțin predispuși în a se infecta cu noul coronavirus...

276 de pacienți au participat la studiu între 27 ianuarie și 13 martie 2020. Toți au fost întrebați ...

Alcoolul duce la obezitate

Vești proaste pentru cei care beau un 'păhărel' de vin sau de bere în fiecare zi - 'pentru că face b...

Ești sociopat dacă nu porți mască

Mai mulți experți din Brazilia și Polonia au făcut niște studii potrivit cărora oamenii care refuză...