13 iulie este Ziua Mondială a Cartofilor Prăjiti.
Cartofii prăjiți sau french fries, așa cum sunt cunoscuți în lume, au o poveste lungă și interesantă.
Numele este înșelător, pentru că legenda spune că „french fries” au apărut în 1781, într-un mic orășel belgian unde râul a înghețat, iar oamenii au tăiat cartofii în formă de pești mici, pe care i-au prăjit.
Cartofii sunt atribuiți Franței pentru că în timpul Primului Război Mondial, trupele franceze au pus mâna pe cartofii prăjiti ai belgienilor, și cum limba oficială a armatei belgiene era franceza, militarii francezi au crezut că încă sunt în țara lor, de aici și numele.
Acum cartofii prăjiti sunt iubiți în toată lumea, iar azi, pe 13 iulie, sărbătorim Ziua Mondială a Cartofilor Prăjiti!
Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de aproape 100 de kilograme pe an, din care, însă mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, din import.
Dacă îți plac cartofii prăjiți, nu exagera cu ei! 100 de grame de cartofi prăjiți conțin aproximativ 319 calorii.
FOTO: Karsten Winegeart / Unsplash