YouTube negociază acorduri pentru muzică AI cu marile case de discuri

CoolNews, NEWS
share

YouTube încearcă să încheie acorduri pentru muzică AI cu marile case de discuri, în urma lansării unei funcții de AI generativă anul trecut care produce muzică în stilul unor artiști celebri precum Charli XCX, John Legend și T-Pain. Conform Financial Times, platforma video deținută de Google oferă sume mari de bani companiilor Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment și Warner Records pentru a licenția melodiile lor în scopul antrenării uneltelor sale AI de muzică.

YouTube a declarat pentru Financial Times că nu intenționează să extindă proiectul Dream Track — care a fost susținut de doar zece artiști în faza sa de testare — dar a confirmat că se află „în discuții cu casele de discuri despre alte experimente.” Platforma dorește să licențieze muzică de la „zeci” de artiști, conform raportului, pentru a antrena noi unelte AI pe care YouTube intenționează să le lanseze mai târziu în acest an. Taxa pe care YouTube este dispus să o plătească pentru aceste licențe nu a fost dezvăluită, dar raportul sugerează că aceste sume vor fi probabil plăți unice și nu aranjamente bazate pe redevențe.

Cu toate acestea, atât artiștii cât și casele de discuri care îi reprezintă vor necesita probabil convingere. Sony Music a avertizat în mod extensiv companiile AI împotriva „utilizării neautorizate” a conținutului său, iar UMG a fost dispusă să își retragă temporar întregul catalog de muzică de pe TikTok după ce protecțiile inadecvate împotriva muzicii generate de AI au dus la prăbușirea negocierilor de licențiere. În ianuarie, peste 200 de artiști — inclusiv Billie Eilish, Pearl Jam și Katy Perry — au cerut companiilor de tehnologie să înceteze utilizarea AI pentru a „încălca și devaloriza drepturile artiștilor umani.”

Știrea despre aceste discuții apare la doar câteva zile după ce Asociația Industriei de Înregistrări din America (RIAA), reprezentând casele de discuri precum Sony, Warner și Universal, a intentat procese separate de încălcare a drepturilor de autor împotriva a două dintre companiile de top în muzica generativă AI. Casele de discuri susțin că rezultatele produse de Suno și Udio au fost realizate folosind „copierea neautorizată a înregistrărilor sonore la scară largă,” iar RIAA solicită despăgubiri de până la 150.000 de dolari per încălcare.

Discuțiile în curs și litigiile recente subliniază tensiunea crescândă dintre industria muzicală tradițională și noile tehnologii AI, pe măsură ce ambele părți încearcă să navigheze impactul potențial al inteligenței artificiale asupra viitorului creației și distribuției muzicale.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Cum să te bucuri la maxim de un concert: Sfaturi pentru o experiență de neuitat

Participarea la un concert este o experiență unică, plină de energie și emoție. Pentru a te bucura l...

Grecia va lansa o aplicație pentru turiști, bazată pe inteligența artificială. Cum îi va ajuta asist...

Grecia va introduce o aplicație digitală destinată turiștilor. Bazată pe inteligența artificială, ac...

[BREAKFAST] Andrei Niculae, impresionat de un frigider inteligent: „Mă uitam cu gura căscată”

Weekendul trecut, Andrei Niculae a participat la un eveniment unde a avut ocazia să prezinte un show...