VIRAL: De ce nu poate fi recompensat ieșeanul care a ținut în pod un coif în valoarea de 400.000 de euro

CoolNews, Viral
share

Ieșeanul care ținea un coif corintic vechi de cel puțin 2.500 de ani în pod nu va putea fi recompensat cu 30% din valoarea tezaurului pentru nu l-a declarat în termen de 72 de ore, conform legii. Artefactul este evaluat la peste 400.000 de euro.

Coiful de războinic a fost găsit de bărbatul din comuna ieșeană Alexandru Ioan Cuza în timp ce se scălda în râul Siret în vara anului 2014, iar de atunci l-a ținut în podul casei, până la descinderea polițiștilor din Neamț, scrie Ziarul de Iași.

Interesant este că, potrivit legii, autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunurilor.

Coiful corintic de bronz datând din secolul V î.H. a fost evaluat la prima vedere la peste 400.000 de euro, dar este posibil ca valoarea acestuia să fie mult mai mare, data fiind raritatea sa.

Un coif similar a fost vândut cu 200.000 de dolari la New York, acum câțiva ani, dar cel descoperit în Iași se află la o distanță mult mai mare de zona de origine, astfel încât valoarea sa este cel puțin dublă.

FOTO: Ziarul de Iași

Articole similare

[BREAKFAST] O trecere de pietoni a fost amenajată în mijlocul unui câmp, în județul Iași

O trecere de pietoni a fost amenajată în mijlocul unui câmp dintr-o comună din Iași, între localităț...

Făina de greier a ajuns și în România. Prima franzelă a fost coaptă la Iași

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi, sub îndrumarea ...

Coadă interminabilă la un fast-food din Iași după ce patronii au anunțat pe Tik Tok că oferă shaorma...

Zeci de oameni au creat o coadă interminabilă la o shaormerie din Iași. Patronii au anunțat pe Tik T...