Confidenţialitate

VIRAL: De ce nu poate fi recompensat ieșeanul care a ținut în pod un coif în valoarea de 400.000 de euro

CoolNews, Viral
share

Ieșeanul care ținea un coif corintic vechi de cel puțin 2.500 de ani în pod nu va putea fi recompensat cu 30% din valoarea tezaurului pentru nu l-a declarat în termen de 72 de ore, conform legii. Artefactul este evaluat la peste 400.000 de euro.

Coiful de războinic a fost găsit de bărbatul din comuna ieșeană Alexandru Ioan Cuza în timp ce se scălda în râul Siret în vara anului 2014, iar de atunci l-a ținut în podul casei, până la descinderea polițiștilor din Neamț, scrie Ziarul de Iași.

Interesant este că, potrivit legii, autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunurilor.

Coiful corintic de bronz datând din secolul V î.H. a fost evaluat la prima vedere la peste 400.000 de euro, dar este posibil ca valoarea acestuia să fie mult mai mare, data fiind raritatea sa.

Un coif similar a fost vândut cu 200.000 de dolari la New York, acum câțiva ani, dar cel descoperit în Iași se află la o distanță mult mai mare de zona de origine, astfel încât valoarea sa este cel puțin dublă.

FOTO: Ziarul de Iași

Articole similare

România va avea, din această săptămână, cinci noi muzee

Din această săptămână se deschid cinci nouă muzee în România. La Iași, de joi vor funcționa 5 noi mu...

Cristi Stanciu, despre festivalul de o zi: ”Senzoria s-a ridicat la nivelul așteptărilor”

Cristi Stanciu, aka Chris Hype, a făcut super atmosferă, în weekend, la Iași. După ce a adus noutăți...

Au plimbat poneiul cu mașina (VIDEO)

Nu te-ai fi gândit că o mașină poate primi pe bancheta din spate chiar și un ponei. Dar, în România,...