Ieșeanul care ținea un coif corintic vechi de cel puțin 2.500 de ani în pod nu va putea fi recompensat cu 30% din valoarea tezaurului pentru nu l-a declarat în termen de 72 de ore, conform legii. Artefactul este evaluat la peste 400.000 de euro.
Coiful de războinic a fost găsit de bărbatul din comuna ieșeană Alexandru Ioan Cuza în timp ce se scălda în râul Siret în vara anului 2014, iar de atunci l-a ținut în podul casei, până la descinderea polițiștilor din Neamț, scrie Ziarul de Iași.
Interesant este că, potrivit legii, autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunurilor.
Coiful corintic de bronz datând din secolul V î.H. a fost evaluat la prima vedere la peste 400.000 de euro, dar este posibil ca valoarea acestuia să fie mult mai mare, data fiind raritatea sa.
Un coif similar a fost vândut cu 200.000 de dolari la New York, acum câțiva ani, dar cel descoperit în Iași se află la o distanță mult mai mare de zona de origine, astfel încât valoarea sa este cel puțin dublă.
FOTO: Ziarul de Iași