Confidenţialitate

Un vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole ar putea erupe în Europa

NEWS
share

Potrivit Biroului Meteorologic Islandez , în cursul săptămânii trecute au fost aproximativ 17.000 de cutremure în regiunea sud-vestică Reykjanes din Islanda. 

Cel mai puternic cutremur înregistrat săptămâna trecută a avut 5,6 magnitudine pe scara Richter, și s-a produs miercuri, 24 februarie. Alte seisme de 5 magnitudine au avut loc pe 27 februarie și 1 martie. Potrivit Administrației Rutiere și de Coastă, pagubele au fost minore: câteva drumuri s-au fisurat, iar în zonele de coastă s-au produs căderi de stânci de pe versanți. 

”Pentru această regiune, situația actuală este chiar neobișnuită, nu neapărat pentru intensitatea seismelor, cât pentru durata lor. Durează deja de peste o săptămână. Ne întrebăm de ce se întâmplă tocmai acum. Cred că s-a acumulat multă magmă în scoarța terestră, iar acum se duce către suprafață” explică un profesor de vulcanologie la Universitatea Islandei.

Islanda se află la intersecția plăcilor tectonice dintre America de Nord și Eurasia, care se depărtează una de cealaltă și care provoacă o activitate seismică intensă. Cele mai multe seisme sunt insesizabile și pot fi captate de aparatura de specialitate, însă în ultima perioadă au avut loc tot mai multe cutremure puternice.

Foto:  Wolfgang HasselmannUnsplash

Articole similare

Cutremur în România, cu magnitudinea 4.1

Un cutremur s-a produs marți în zona seismică Vrancea, la ora 14.20. Potrivit INCDFP, cutremurul s-a...

Marți noapte, cel mai puternic cutremur în România de la începutul anului

Un cutremur cu magnitudinea 4,7 pe scara Richter s-a produs la jumătate de oră după miezul nopții în...

Cutremur în Vrancea

Nu a dat vecinul prea tare muzica, vineri seara chiar a fost cutremur în zona seismică Vrancea. C...