Potrivit Biroului Meteorologic Islandez , în cursul săptămânii trecute au fost aproximativ 17.000 de cutremure în regiunea sud-vestică Reykjanes din Islanda.
Cel mai puternic cutremur înregistrat săptămâna trecută a avut 5,6 magnitudine pe scara Richter, și s-a produs miercuri, 24 februarie. Alte seisme de 5 magnitudine au avut loc pe 27 februarie și 1 martie. Potrivit Administrației Rutiere și de Coastă, pagubele au fost minore: câteva drumuri s-au fisurat, iar în zonele de coastă s-au produs căderi de stânci de pe versanți.
”Pentru această regiune, situația actuală este chiar neobișnuită, nu neapărat pentru intensitatea seismelor, cât pentru durata lor. Durează deja de peste o săptămână. Ne întrebăm de ce se întâmplă tocmai acum. Cred că s-a acumulat multă magmă în scoarța terestră, iar acum se duce către suprafață” explică un profesor de vulcanologie la Universitatea Islandei.
Islanda se află la intersecția plăcilor tectonice dintre America de Nord și Eurasia, care se depărtează una de cealaltă și care provoacă o activitate seismică intensă. Cele mai multe seisme sunt insesizabile și pot fi captate de aparatura de specialitate, însă în ultima perioadă au avut loc tot mai multe cutremure puternice.
Foto: Wolfgang Hasselmann / Unsplash