Un psiholog dă sfaturi pentru elevi: “Nu vă neglijați plăcerile când sunteți stresați. Relaxați-vă, apoi reveniți la învățat”

NEWS
share

În perioada Evaluării Naționale, a Bacalureatului, dar și a altor examene, Ana Anghelescu, unul dintre psihologii specializați în educație și consilieri vocaționali din cadrul organizației non-profit Școala de Valori, vine cu mai multe sfaturi practice pentru elevi, dar și pentru părinți.

“Ultimul an a generat o frică de pandemie, dar și o pandemie de frică. Protecția excesivă, atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor, a accentuat mult stările de anxietate ale elevilor. Căci elevii pot interpreta aceste protecții doar printr-o accentuare a fricii față de pericole.

Uneori, pentru unii copii, măsurile de siguranță creează mai multă anxietate, în special în momentele de testări și examene, din simplul fapt că sunt mai mulți factori externi care pun presiune pe ei”, explică Ana Anghelescu.

”Deseori, părinții sunt excesiv de protectori și de implicați în viețile copiilor lor, iar asta nu ajută pe nimeni. Părinții au nevoie să facă lucruri și pentru ei, să își comunice propriile emoții și să aibă o relație colaborativă cu propriul copil.

Perioada pandemiei a schimbat multe, inclusiv în sistemul educațional și în admiterile la diverse instituții de învățământ. Este foarte important ca părinții să ofere libertate de decizie tinerilor, să-i lase să-și aleagă propriul drum, să colaboreze cu ei și să găsească împreună rezolvări la problemele întâmpinate pe parcurs”, adaugă Anghelescu.

 

Sfaturi pentru elevi: “Nu vă neglijați plăcerile când sunteți stresați. Relaxați-vă, apoi reveniți la învățat”

  • În momentele în care se instalează strestul și anxietatea, apare gândirea irațională, în care elevii nu mai văd realitatea așa cum este ea, de fapt”, explică psihologul. O metodă bună de a gestiona problema este ca tinerii să țină un jurnal al gândurilor iraționale și să se întrebe: Care sunt dovezile că aceste gânduri sunt reale? Dar false?”. Deseori, ei au impresia că felul în care gândesc este adevărat doar pentru că îl percep astfel. Adevărul este că, uneori, realitatea poate fi cu totul alta de modul în care noi gândim”, punctează specialistul.
  • Când tinerilor le este dificil să se concentreze, se recomandă o pauză de relaxare. În pauză le este recomandat să facă o activitate relaxantă: precum sport, de pildă (yoga, meditație sau chiar o plimbare în natură). Când ai o perioadă stresantă, e important să nu te neglijezi pe tine și activitățile care te încarcă. Suntem oameni și avem nevoie să facem ce ne place”, subliniază Ana Anghelescu.
  • Susținerea examenelor naționale (Evaluarea Națională, Bacalaureatul) reprezintă etape importante în viața tinerilor. Mulți elevi se pregătesc intens pentru asta, tocmai pentru a le promova cu note cât mai mari. Deseori se pune multă presiune asupra lor, iar tinerii ajung să se simtă efectiv epuizați pshic și fizic, dar și anxioși. Ajung să manifeste o anxietate caracterizată prin tot felul de gânduri îngrijorătoare și emoții negative, care îi pot afecta în performanța școlară. Și aici, jurnalul gândurilor și al emoțiilor joacă un rol important prin intermediul căruia își pot urmări stările și le pot controla cu luciditate.

 

Sfaturi pentru părinți: “Comunicați mult cu copiii, oferiți-le recompense și relaxați-vă în familie”

  • “Relația părinte-copil este una extrem de importantă, în special în această perioadă stresantă pentru ambele părți. Copilul are nevoie să fie înțeles de propriul părinte. O primă metodă eficientă în gestionarea emoțiilor o reprezintă comunicarea empatică cu tânărul, pe un ton calm și înțelegător. Copiii au nevoie să se simtă ascultați cu adevărat, susținuți și, în același timp, încurajați să facă față provocărilor”, subliniază psihologul.
  • Recompensarea performanțelor și a comportamentelor pozitive, fie ele cât se poate de mărunte, sunt foarte importante, de asemenea. Atunci când tinerii reușesc să facă mai multe execiții corecte, e recomandat să fie lăudați, apreciați, chiar să primească mici recompense – acest comportament crește încrederea de sine și posibilitatea de a ajunge din nou la performanță. Prin evidențierea pe reușite, elevii își diminuează emoțiile negative și se simt încrezători în propriile forțe.
  • Psihologul recomandă părinților să-i ajute pe tineri să se expună la situațiile care le produc stres. “De pildă, dacă elevului îi este teamă de examenul de matematică, părintele să îl încurajeze să termine cât mai multe simulări de examen, fie singur, fie cu alți colegi, pentru a se familiariza cu acesta și pentru a-și reduce anxietatea. Cu toții știm că, atunci când facem de mai multe ori un lucru de care ne este teamă, ne obișnuim cu el și încetăm să mai fim anxioși”, punctează expertul.
  • O altă metodă cumva subapreciată este relaxarea, o abilitate ce poate fi învățată și folosită ori de câte ori avem nevoie. Simpla atenție asupra respirației ajută foarte mult. “Deseori, când suntem stresați sau anxioși, avem o respirație neregulată și mult mai rapidă, motiv pentru care ne simțim agitați”, explică specialistul.

Gestiunea emoțiilor conduce, deseori, la rezultate școlare mai bune, aspect care poate fi asociat întregului an școlar, nu doar momentelor de tranziție, cum sunt examenele. Emoțiile pot afecta rezultatele obținute, iar dacă tinerii învață să le stăpânească și să facă față presiunii, întregul lor parcurs educațional poate fi îmbunătățit, potrivit psihologului.

În ultimul an, Școala de Valori a conceput și implementat programe menite să-i sprijine pe elevii care se pregătesc să susțină examenul de Bacalaureat. Organizația educațională a dezvoltat proiecte prin care a oferit pregătire gratuită pentru BAC, adresată elevilor din mediile defavorizate. Proiecte precum Creștem Viitor și Atelierele Plus au avut drept scop susținerea tinerelor generații, atât din punct de vedere educațional, cât și emoțional, în special în contextul pandemic.

Articole similare

Paște 2024: Când începe vacanța elevilor și când se întorc la școală

Se apropie vacanța de Paște pentru elevi. Potrivit programului anunțat de Ministerul Educației, aceș...

Elevii se reîntorc în bănci. Prima zi de școală din anul 2024 reprezintă și startul modulului 3 de c...

8 ianuarie este prima zi de cursuri din anul 2024 și startul modulului 3 de cursuri.  Elevii vor ...

[BREAKFAST] Amenzi pentru absențe școlare fără motiv serios: 1.000 de lei în România, sute de euro î...

Poliția are dreptul să tragă la răspundere părinții și să aplice amenzi. Faptul că biletele de avion...