Confidenţialitate

Teoriile conspirației – cum le recunoaștem și cum putem face să nu cădem pradă influenței lor

NEWS
share

Centrul pentru Jurnalism independent, împreună cu UNICEF în România, invită profesorii și elevii din România să ia parte, până pe 11 iunie 2021, la un exercițiu destinat elevilor de gimnaziu și de liceu, cu tema: „Teoriile conspirației – cum le recunoaștem și cum putem face să nu cădem pradă influenței lor„.

Lecția își propune să ajungă la rădăcina problemei și să atingă cele mai importante puncte legate de acest subiect: cum este construită o teorie a conspirației, ce tactici de manipulare folosește, cum putem s-o recunoaștem și să ne ferim de atracția pe care o generează. Scopul al exercițiului este de a-i obișnui pe elevi să recunoască și să evite să cadă în capcana dezinformării atunci când navighează online.

Pachetul de materiale didactice, inclusiv de exerciții practice, pus la dispoziția profesorilor și elevilor include atât o versiune destinată predării față în față, cât și una destinată predării online, în așa fel încât mesajul să fie cât mai bine adaptat mediului, iar orele să fie interactive și relevante pentru toți elevii.

„Teoriile conspirației sunt doar una dintre formele pe care le poate îmbrăca dezinformarea – formă care se propagă cu foarte mult succes și în mediul online, așa cum ne-a demonstrat-o și ultimul an de pandemie.

Credem că lecția derulată cu sprijinul UNICEF în România este cu atât mai relevantă într-o perioadă în care interacțiunea copiilor cu internetul a crescut exponențial. De aceea, îi invităm pe toți profesorii să se alăture acestui efort de a le dezvolta elevilor gândirea critică și capacitatea de a recunoaște și demonta acest tip de dezinformare”, declară Cristina Lupu, Director Executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent.

„Prin intermediul lecției pe care le-o propunem elevilor și profesorilor, continuăm eforturile de dezvoltare a educației media în cadrul parteneriatului pe care UNICEF îl desfășoară cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Acest tip de educație este esențial pentru copiii de astăzi și de mâine, în special în contextul infodemiei care însoțește pandemia pe care o traversăm, ajutând la creșterea nivelului de reziliență împotriva dezinformării, atât al elevilor, cât și al cadrelor didactice”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Profesorii care-și doresc să se alăture exercițiului sunt invitați să acceseze link-ul de activitate pentru a afla mai multe informații https://www.qie.ro/educatiemedia/, să-și descarce pachetul de materiale didactice și exerciții și să desfășoare activitatea la clasă până la data de 11 iunie.

Articole similare

David Beckham și-a donat contul de Instagram unei doctorițe din Harkov care a postat imagini din mat...

David Beckham a predat controlul asupra contului său de Instagram unui medic ucrainean care lucrează...

Smiley se implică în susținerea primei platforme dedicată educației remediale

100.000 copii vor fi sprijiniți să recupereze materia pierdută în pandemie, iar Smiley este unul din...

Un psiholog dă sfaturi pentru elevi: “Nu vă neglijați plăcerile când sunteți stresați. Relaxați-vă, ...

În perioada Evaluării Naționale, a Bacalureatului, dar și a altor examene, Ana Anghelescu, unul dint...