Confidenţialitate

Subcarpați și corul Rusalka lansează „IVAN” – o piesă în memoria lui Ivan Patzaichin

CoolNews, Muzică
share

Subcarpați a lansat în această dimineață o piesă în colaborare cu corul Rusalka în memoria lui Ivan Patzaichin. La începutul anului, artiștii au fost prezenți la Mila 23, locul în care multiplul campion olimpic s-a născut, pentru a promova locul și valoarea artistică a zonei.

Subcarpați este una dintre cele mai mari trupe ale momentului în România, artiștii reușind să fie prezenți la majoritatea festivalurilor ca headlineri. Odată cu lansarea trupei în 2010, Subcarpați a creat un nou gen de muzică — „Underground Folclor” (reinterpretări ale unor piese din folclorul românesc pe ritmuri moderne).

Noua piesă lansată se numește „IVAN” și este un tribut adus marelui sportiv, multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin: „Originar din Mila 23, un mic sat de lipoveni din Delta Dunării, Ivan și-a folosit gloria pentru a da înapoi comunității sale sprijinul de care s-a bucurat în timpul carierei de sportiv, antrenor și, mai apoi, de antreprenor social. A iubit din toată inima natura, sportul, oamenii și cultura. Și-a dorit să promoveze valorile lipovenilor, să contribuie la profilul identitar local și la creșterea turismului cultural din Deltă” au menționat artiștii în descrierea vieoclipului.

Alături de Subcarpați, pentru piesă s-a alăturat și „Rusalka”, un cor de femei din zona Deltei Dunării.

Corul deține un repertoriu de cântece vechi, culese și documentate de membrele sale pe parcursul ultimelor decade. Cântecele poartă cu ele cultura lipovenească, transmisă din generație în generație, și ascunde mărturii ale modului de a trăi al acestui grup etnic, în ultimii 200 de ani, pe teritoriul Deltei Dunării. Sunt melodii de jale și dor, cântece dedicate anotimpurilor, de dragoste, despărțire, logodnă, nuntă, petrecere, cântece despre ținutele tradiționale ale lipovenilor și cântece pescărești.

Videoclipul piesei îmbină imagini cu Ivan Patzaichin vâslind prin canalele Deltei, cu peisaje superbe din aceași zonă.

Ne-am propus, împreună cu Ivan și cu echipa lui, Rowmania, să aducem în actualitate prestația artistică a corului Rusalka din Mila 23 și să punem sub lumină aportul pe care amestecul multietnic absolut unic de aici îl poate aduce dezvoltării Deltei Dunării – un ținut ospitalier, care le-a permis comunităților locale să crească, să lase și să păstreze mărturii ale istoriei lor culturale, transformând Delta în una dintre cele mai cosmopolite și valoroase întinderi verzi-albastre din România.” – au menționat artiștii în descrierea clipului.

 

 

Articole similare

Un nou festival, confirmat: Zilele Nordului 2021

50 de concerte și evenimente se anunță în această vară la Zilele Nordului. Ediția a 8-a a Zilelor No...

Electric Castle 2021: EC_Special anunță un lineup eclectic

EC_Special, un alt fel de festival creat de organizatorii Electric Castle pentru 2021, înseamnă 10 z...

Red Bull re:VERS 2020 are un câștigător!

Mai bine de trei ore intense și pline de rime am avut joi seara, în transmisiune video live pe pagin...