SpaceX a lansat racheta Starship din sudul Texasului, în cel de-al patrulea zbor de încercare

CoolNews, NEWS
share

Joi, compania SpaceX a lansat gigantica rachetă Starship din sudul statului Texas, marcând cel de-al patrulea zbor de încercare al acestui sistem spațial inovator. Lansarea a avut loc de la baza Starbase, situată în apropiere de Boca Chica Village, pe coasta Texasului. Acest zbor de încercare are drept principal obiectiv revenirea cu bine prin atmosfera terestră, o etapă crucială pentru viitoarele misiuni spațiale.

Sistemul spațial Starship, format din vasul de croazieră spațială Starship și racheta portantă Super Heavy, reprezintă viitorul explorării spațiale pentru SpaceX. Cu o înălțime impresionantă de 122 de metri, Starship a fost concepută pentru a fi mai puternică și mai economică decât racheta Falcon 9, folosită de SpaceX pentru misiuni de alimentare și schimbare a echipajelor de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Pe lângă misiunile comerciale și explorarea spațială, Starship urmează să joace un rol crucial în programul NASA de a readuce astronauții americani pe Lună în următorii ani. Aceasta subliniază importanța și ambiția proiectului Starship în contextul explorării spațiale internaționale.

Fiecare zbor de încercare al sistemului Starship a depășit obiectivele stabilite anterior, dar a întâmpinat și provocări semnificative. Primul zbor, din aprilie 2023, a explodat la câteva minute după desprinderea de sol, la o altitudine de aproximativ 40 km. În noiembrie, cel de-al doilea zbor a ajuns în spațiu pentru prima dată, dar a explodat la scurt timp după aceea. În cel de-al treilea zbor de încercare, din martie, Starship a reușit să ajungă în spațiu și să reintră în atmosferă, unde s-a dezintegrat.

Zborul de încercare de joi își propune să depășească performanțele anterioare și să aducă Starship cu bine la sol. Aceasta ar reprezenta un pas crucial în validarea tehnologiei și în demonstrarea capacităților de reintrare și aterizare controlată, esențiale pentru viitoarele misiuni.

SpaceX continuă să împingă limitele tehnologiei spațiale cu fiecare lansare a rachetei Starship. Aceste zboruri de încercare sunt esențiale pentru a învăța și a perfecționa tehnologia necesară pentru explorarea spațială de viitor. Dacă zborul de joi va fi un succes, va aduce SpaceX cu un pas mai aproape de obiectivul său de a facilita colonizarea altor planete și de a revoluționa călătoriile spațiale.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Elon Musk își încearcă norocul a treia oară. Lansează - din nou - cea mai puternică rachetă din lume...

SpaceX este pregătită să lanseze al treilea test de zbor al navei spațiale Starship, racheta cea mai...

Elon Musk este din nou tată. „Techno Mechanicus” este numele celui de-al zecelea copil al miliardaru...

Despre Elon Musk se știe că este fondatorul Tesla și SpaceX, proprietarul X, unul dintre cei mai bog...

[BREAKFAST] Un echipaj de patru persoane aflat la bordul unei capsule SpaceX s-a întors pe Terra

Un echipaj de patru persoane aflat la bordul unei capsule SpaceX Crew Dragon s-a în siguranță pe Ter...