Și mai multă căldură! Meteorologii au emis cod portocaliu și galben de caniculă până joi

CoolNews, NEWS
share

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a extins codurile galben și portocaliu de căldură extremă pentru următoarele două zile, afectând întreaga țară. Miercuri, un cod galben de caniculă a fost emis pentru nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală. Temperaturile maxime vor oscila între 32 și 35 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. De asemenea, nopțile vor fi tropicale, cu minime în jurul valorii de 20 de grade.

În paralel, un cod portocaliu de căldură și disconfort termic accentuat a fost emis pentru Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei. Aici, maximele vor atinge valori de 33-37 de grade, cu ITU depășind pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor rămâne și aici tropicale, cu temperaturi minime de aproximativ 20 de grade.

Județele afectate de avertizările valabile miercuri includ: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui și Municipiul București.

Pentru joi, 20 iunie, ANM a emis un cod galben de căldură excesivă pentru Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală. În aceste zone, temperaturile maxime vor varia între 32 și 35 de grade.

Un cod portocaliu de caniculă va afecta Banatul, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și jumătatea de vest a Munteniei, cu temperaturi maxime de 34-38 de grade și un ITU ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi, de asemenea, tropicale, cu minime de aproximativ 20 de grade.

Zonele sub avertizările de caniculă pentru joi includ județele: Alba, Argeș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomița, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

ANM avertizează că valul de căldură va persista în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, menținând un disconfort termic accentuat. Este esențial să ne protejăm pe noi și pe cei dragi, evitând expunerea prelungită la soare și hidratându-ne corespunzător.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

ANM: Cod roșu de caniculă în aproape toată țara. Temperaturile maxime vor ajunge până la 41 de grade...

Cod roșu de caniculă valabil în următoarele zile în aproape toată țară, anunță Administrația Naționa...

Cum să îți protejezi animalele domestice de căldura extremă

Pe timp de vară, temperaturile ridicate pot reprezenta un pericol semnificativ pentru animalele dome...

Orașe din lume pe care să le ocolești pe timp de vară

Călătoriile de vară sunt de multe ori sinonime cu aventură și descoperire, dar există anumite destin...