Robert Rațiu, despre scandalul Ich-Ceușan: Să taci în astfel de momente înseamnă să ratezi o șansă la a vorbi despre reprezentare

Celebrități, CoolNews
share

Cristina Ich și Alina Ceușan se află în mijlocul unui scandal pe internet, după ce acestea s-au sărutat într-o ședință foto.

Robert Rațiu, președintele Mozaiq, o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România, încearcă să pună în context răspunsul comunității asupra sărutului dintre cele două.

Acesta spune, printre altele, că cele două au folosit o tehnică de marketing numită „Queerbaiting”, prin care diferiți creatori încearcă să intre în „grațiile” comunității LGBTQIA+, fără să îi reprezinte pe aceștia cu adevărat. „Queerbaiting-ul” se bazează pe factorul surpriză, care încă mai apare în reprezentarea vizuală a LGBTQIA+. 

Robert oferă și câteva sfaturi pentru creatorii de conținut, pentru a evita scandaluri de acest fel:

  • Dă credite comunității care te-a inspirat și vorbește despre problemele lor
  • Încearcă să ajuți vocile din interiorul comunității
  • Fii sensibil la problemele și frământările altora, chiar dacă asta înseamnă să schimbi unele lucruri la tine
  • Dacă ai greșit, cere-ți scuze și încearcă să faci totul mai bine. Cu toții învățăm.

În descrierea postului de pe Instagram, acesta mai spune: „Nu e nimeni cancelat, nu e nimeni acuzat de homofobie, iar cele două personaje care au generat acest dialog sunt ocazional aliate ale comunității, însă chiar și așa, atunci când e loc de mai bine prefer să facem acel loc.”

„Știți cum e sa taci în astfel de momente? Ca atunci când se vorbește despre tine și ai tai, și tu te uiți pe geam. O situație în care comunitatea LGBTQAI+ s-a aflat mai mereu. Acel disconfort pe care îl resimțiți atunci când minoritarii își cer drepturile este ceva ce trebuie să interogați, pentru că loc este pentru toată lumea atunci când există respect.

Este neobișnuit să vedem că în 2021 nu ne mai mulțumim cu orice fel de reprezentare, că așteptăm să fim numiți și menționați în feluri în care mult timp a fost imposibil. Poate nevoia asta de reprezentare pe care o au minoritățile sexuale este răspunsul la ani de interdicție, de rușine și condamnare, uneori atât de puternice încât mulți dintre noi încă nu cred că merită acea reprezentare demnă și nesexualizată pe care o cerem.

Nu uitați că tăcerea ne face pe toți vinovați.”, conchide Robert Rațiu, președintele Mozaiq

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Robert Ratiu (@adevaratul_robert)

Articole similare

Alina Ceușan: „Urmează o decizie foarte importantă din rândul fetelor”. Vezi aici și alte declarații...

Cel mai hot show, Love Island, se vede la ProTV și pe Voyo! Însă prietenii tăi de la Virgin Radio Ro...

Vedete-copii. Cum arătau în copilărie vedetele de azi

Este 1 iunie, Ziua Copilului, iar pe virginradio.ro ne-am uitat prin conturile SM ale mai multor ved...

Cum explică Cristina Ich sărutul cu Alina Ceușan - FOTO

Cristina Ich și Alina Ceușan se află în centrul unui scandal, după ce acestea s-au sărutat într-un p...