Patru din cinci români care trăiesc la oraș au tendința de a invidia statutul sau stilul de viață al cunoscuților sau al colegilor lor. Treaba asta a reieșit dintr-un studiu al companiei GfK, desfășurat pe un eșantion de 500 de persoane.
80% dintre persoanele luate la întrebări sunt încercate de un sentiment negativ când trebuie să își evalueze propria situație profesională sau familială.
Ei își evaluează succesele sau eșecurile în funcție de cum stau cei din jurul lor la capitolul situație profesională sau familială. Motivele sunt diverse: lui îi merge mai bine la job decât mie, uite ce stil de viață are el și eu nu, ea are atâtea bijuterii față de mine, copiii vecinului au numai note bune și tot așa.
Studiul arată și că 25% dintre cei care au răspuns întrebărilor își compară realizările în viață cu ceea ce au făcut alții.
Există și o parte bună în toată treaba asta. 43% dintre respondenți au spus că invidia îi motivează să-și realizeze obiectivele.
Cele mai invidioase persoane sunt femeile între 50 și 64 de ani cu venituri mici.
Cercetarea a fost realizată în perioada 15-24 mai 2018, pe un eșantion de 500 de persoane adulte din populația urbană digitală.
În România sunt deja multe proverbe sau ziceri despre treaba asta cu invidia.
1. „Să moară și capra vecinului.”
2. „Cine e harnic și muncește are tot ce vrea, cine-i leneș și ciordește are tot așa.”
3. „Ce e al meu e-al meu, ce-i al tău e tot al meu.”
4. „Nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard.”
5. „Cine sapă groapa altuia cade tot el în ea.”
6. „Să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma.”