Ministrul Digitalizării: Nu interzicem TikTok. Platformele sociale riscă amenzi semnificative

CoolNews, NEWS
share

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a adus în atenție necesitatea unei reglementări clare pentru rețelele sociale, pentru eliminarea mesajelor care încalcă regulile democratice. Într-o declarație recentă, el a subliniat că se așteaptă ca în săptămânile următoare să existe o astfel de reglementare, pentru a adresa problemele legate de deepfake și dezinformare.

Ivan a explicat că nu este vorba despre interzicerea imediată a platformelor precum TikTok, ci despre stabilirea unor reguli clare care să guverneze situații precum deepfake-ul și dezinformarea. El a prezentat două aspecte majore: unul tehnic și unul care ține de marketingul politic.

În ceea ce privește aspectul tehnic, Ivan a menționat că există deja o recomandare clară din partea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică, prin care dispozitivele de serviciu din administrația publică din România sunt ferm sfătuite să nu instaleze anumite aplicații.

Referitor la partea care ține de marketingul politic, Ivan a indicat că există deja reglementări la nivel european, cum ar fi AI Act și Digital Service Act, care sunt adoptate și transpuse în legislația românească. Aceste reglementări vizează filtrarea conținutului care incită la ură, încalcă regulile democratice sau este creat de inteligența artificială fără a respecta condițiile de utilizare ale platformelor.

În ceea ce privește sancțiunile pentru încălcarea acestor reguli, Ivan a avertizat că platformele sociale riscă amenzi semnificative, de până la 7% din cifra globală de afaceri.

Pentru a pune în aplicare aceste reglementări, se vor utiliza filtre tehnice care vor împiedica încărcarea anumitor conținuturi, bazate pe tipare verbale, cuvinte sau profiluri comportamentale.

Este important de menționat că aceste măsuri sunt concepute să fie aplicabile în mod uniform, fără a favoriza vreun partid sau persoană politică în detrimentul altora. Astfel, se urmărește asigurarea unui standard unitar în gestionarea conținutului pe platformele sociale.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

TikTok lanseaza feed-ul dedicat continutului STEM in Europa

Peste 150 de milioane de oameni din Europa accesează TikTok în fiecare lună pentru a se exprima aute...

Cum se pregateste TikTok pentru alegerile europene din 2024. Peste 134 de milioane de oameni din Eur...

Peste 134 de milioane de oameni din Europa vin pe TikTok în fiecare lună, iar mulți dintre aceștia v...

[BREAKFAST] O școală din America a scos toate oglinzile din băile elevilor pentru a-i opri pe acești...

O scoala din America a scos toate oglinzile din baile elevilor pentru a-i opri pe acestia din a face...