Masă de aer încărcată cu praf saharian, până mâine seară, deasupra României. Zonele în care se vor înregistra cele mai mari concentrații

CoolNews, NEWS
share

O masă de aer cald traversează în această perioadă România. Aerul tropical vine și cu praf saharian. Conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) cele mai mari concentrații se vor înregistra în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie, scrie europafm.ro.

Alina Șerban, meteorolog ANM: Ne regăsim sub influența unei mase de aer tropical

„La momentul acesta ne regăsim sub influența unei mase de aer cald, venită din zona Africii, evident, o masă de aer tropical pe o circulație sudică și care, probabil, și conține particule de praf saharian. Mai degrabă, în partea de sud-vest a teritoriului, unde așteptăm ploi și va antrena aceste particule, le va depune pe suprafața pământului și pe obiectele aflate la suprafață. Aceste ploi vor veni la noapte și mâine vom mai avea, dar pe arii tot mai restrânse, nu sunt nici însemnat cantitativ”, a precizat Alina Șerban, meteorolog ANM.

Totodată, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) a informat despre posibile creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5

„Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) care aparține Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și este gestionată de Agentia Natională pentru Protecția Mediului (ANPM) ar putea înregistra creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5, începând de azi, 29 februarie și până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, a transmis RNMCA.

Conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roșiatice”, a declarat Vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației, a mai transmis RNMCA.

 

ȘTIREA INTEGRALĂ PE EUROPAFM.RO

 

Articole similare

ANM: Cod galben și cod portocaliu de vânt puternic și vijelii în 19 județe și în Capitală

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări Cod galben şi Cod portocal...

Un nou val de praf saharian vine peste România. Când să te pregătești

Un fenomen atmosferic neobișnuit se pregătește să afecteze România, odată cu pătrunderea unei mase d...

Se întoarce zăpada. ANM a emis o notificare privind condițiile meteorologice nefavorabile în întreag...

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis, în ziua de marți, o avertizare c...