Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată, cele mai notabile modificări fiind pentru două destinații populare pentru români în sezonul estival: Grecia și Spania.
Zambia, Guyana şi Bahrain intră în zona verde, în schimb Grecia trece în zona galbenă, în urma creşterii incidenţei cazurilor de Covid-19, iar Spania, în zona roşie.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, joi seară, actualizarea listei statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic. Pentru oricine vine în România dintr-o țară trecută pe lista roșie sunt măsuri speciale aplicabile, pe care le găsești la finalul articolului. România a introdus lista roşie din 14 mai, iar periodic este actualizată.
Cei care vin din zona verde nu mai au nevoie de teste PCR sau adeverințe de vaccinare.
Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare la 24 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care este aprobată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic.
Încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă în zona verde, intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care este aprobată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic.
Ce înseamnă zona verde, zona galbenă și zona roșie
Conform Hotărârii nr. 28 din 14.05.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:
Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;
Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.
🔴 Persoanele care călătoresc din zone roşii fie sunt vaccinate, fie intră în carantină. Prezentarea unui test PCR negativ nu scutește de la măsura de carantină.
🟡 Persoanele care călătoresc din zone galbene nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 ore.
🟢 Pentru persoanele care vin din zona verde nu mai e nevoie de niciun fel de document.
Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona verde nu se instituie măsura carantinei.
Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona roşie şi galbenă se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile.
Excepţiile de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, respectiv zona galbenă care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19 pot fi consultate la Art. 4 din Hotărârea nr. 28 din 14.05.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.
Excepţiile de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, respectiv zona roşie care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19 pot fi consultate la Art. 5 din Hotărârea nr. 28 din 14.05.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.
Conform Art. 6 din Hotărârea nr. 28 din 14.05.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.
(1) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data administrării dozei/celei de a 2-a doze, contactului direct.
(2) Dovada administrării vaccinului, inclusiv data administrării dozei/celei de a 2-a doze, necesară pentru aplicarea excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.
(3) Persoanele care sosesc în România din zona galbenă dacă nu prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, pot ieși din carantină după a 10 a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.
(4) Persoanele care sosesc în România din zona roşie pot ieși din carantină după a 10 a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.