Legea deep-fake va primi votul final astăzi în Camera Deputaților. ONG-ul ActiveWatch cere Parlamentului să scoată sancțiunile cu închisoarea pentru crearea acestui tip de conținut

CoolNews, NEWS
share

Legea deep-fake urmează să primească astăzi votul final în Camera Deputaților. Este legea care îi sancționează pe cei care realizează sau distribuie clipuri video ori audio trucate, realizate cu ajutorul inteligenției artificiale. Organizația non-guvernamentală ActiveWatch cere Parlamentului să nu voteze acest proiect care introduce sancțiuni cu închisoare pentru crearea de conținut deepfake. Reprezentanții ONG-ului susțin că proiectul este mult mai apropiat de modelul chinezesc decât de cel european, scrie europafm.ro.

În forma adoptată de Senat, anul trecut, proiectul legii deep-fake nu conținea pedepse cu închisoarea. Deputații au stabilit însă între 6 luni și 2 ani de închisoare pentru , iar distribuirea unor astfel de clipuri video sau audio realizate cu ajutorul Inteligenței Artficiale se va pedepsi cu amenzi.

Organizația Active Watch cere Parlamentului să nu voteze acest proiect despre care susține că nu prevede nicio excepție prin care să fie protejate forme ale libertății de exprimare. De exemplu, atunci când conținutul de tip deepfake este utilizat ca pamflet sau în reclame ori în industria cinematografică.

ActiveWatch amintește că proiectul îi obligă pe creatorii de conținut deepfake să afișeze pe cel puțin 10 la sută din suprafața unei imagini că acel conținut este generat de Inteligența Artificială, însă imaginile pot fi manipulate în așa fel încât să nu fie vizibile de fapt, iar publicul să fie în continuare înșelat, spun reprezentanții organizației.

 

Citește știrea integrală aici.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Vânzarea băuturilor energizante către minori, interzisă în România. Camera Deputaților a dat votul f...

Vânzarea băuturilor energizante către minori este interzisă în România. Camera Deputaților a dat vot...

NO FAKE NEWS! Speak the truth! Cu Oana Tache | Legea deepfake din România ar trebui să fie votată pâ...

România se confruntă cu un val de înregistrări falsificate menite să inducă oamenii în eroare. Autor...

Prima țară din lume care recunoaște animalele ca „ființe cu simțire” și schimbă legile

Marea Britanie va deveni prima țară care recunoaște animalele ca „ființe cu simțire”. E un momen...