Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo începe vineri, de la ora 14:00 (ora României), pe Stadionul Naţional Olimpic din Tokyo. Este cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice găzduite de Tokyo, după cea din 1964.
La festivitatea de deschidere vor asista aproape 950 de persoane – oficiali, jurnalişti, artişti şi sportivi. Doar 15 lideri mondiali vor fi prezenți azi pe Stadionul Naţional Olimpic din Tokyo. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, dar şi Jill Biden, soţia preşedintelui Statelor Unite, vor fi la Stadionul Olimpic pentru ceremonia de deschidere.
Canotoarea Mădălina Bereş şi înotătorul Robert Glinţă au fost desemnaţi purtătorii de drapel ai echipei olimpice a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Mădălina Bereș este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 și campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează 6 titluri europene. Ea este reprezentantul celei mai numeroase delegații din Team Romania. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO Tokyo 2020. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican – Atlanta 1996 și Elisabeta Lipă – Sydney 2000, Atena 2004.
Robert Glință este primul înotător din România care a reușit să câștige aur la Campionatele Europene și a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multimplu medaliat european și va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.
„Sportivii vor fi eroii acestei ceremonii. Va fi un spectacol plin de recunoștință, în care vor fi evocate o parte dintre tradițiile poporului japonez. Vor defila toți sportivii care doresc să meargă la ceremonie și să fie pe teren, doar numărul oficialilor a fost limitat.
Vor fi prezente și o parte dintre vedetele din Japonia, actori, cântăreți etc. Cel mai interesant moment va fi cel al aprinderii Flăcării Olimpice. Este și cel mai bine păzit secret. Chiar dacă presa a primit ghidul spectacolului, a rămas sub embargo această scenă. Printre momentele pregătite, Japonia va prezenta și contribuția sa adusă la istoria olimpică.
Se va face referire la moștenirea olimpică din 1964 și o punte de legătură cu anul 2020 – sunt cele două ediții pe care Japonia le-a organizat în competiția de vără. Ne vom aminti și de copacii plantați atunci de sportivii participanți la jocurile din 1964, cu semințe aduse din țările lor. Copacii au crescut, iar o parte din lemnul lor a fost folosit la construcțiile arenelor Jocurilor din 2020”, a relatat jurnalista TVR Alina Alexoi.
Delegaţia României include 101 sportivi, care vor concura în 17 probe. România va defila la Ceremonia de deschidere cu toți sportivii care doresc să participe, mai puțin cei care intră în concurs ziua următoare.
Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august 2021.De asemenea, Jocurile Paralimpice vor avea loc în capitala Japoniei în perioada 24 august – 5 septembrie 2021.
Anul trecut, pe fondul pandemiei de coronavirus, organizatorii și autoritățile japoneze au decis să amâne Jocurile Olimpice de la Tokyo. Astfel, Jocurile Olimpice 2020 au loc în 2021.
Până acum, doar cele două războaie mondiale au anulat desfășurarea Jocurilor Olimpice de vară în 1916, 1940 și 1944.