Istoria cu Virgil – show-ul care s-a mutat de pe Youtube, direct pe TVR 1

CoolNews, Viral
share

Probabil că ați mai auzit de proiectul „Istoria cu Virgil”, iar dacă nu, ei bine, vă spunem noi.

Am descoperit proiectul lui Virgil atunci când navigam liniștiți pe Youtube. Normal, așa cum se întâmplă pe Youtube, pleci de la ceva și ajungi la cu totul altceva, ei bine, cam așa s-a întâmplat și la noi.

Primul episod pe care l-am văzut a fost cel despre Vlad Țepeș, iar apoi, fiind prinși de personaj și de lucrurile pe care le spune, am continuat. Și ne-a plăcut mult ce-am văzut acolo. Virgil își propune să aducă elementele istorice mai aproape de noi și să ne facă să înțelegem câte ceva din istoria României, fără să adauge romantismele pe care le mai găsim, câteodată, prin cărțile de istorie. Știm cu toții că reținem lucrurile mult mai bine atunci când ni se spun învăluite într-o poantă, așa că Virgil e exact ceea ce ai nevoie. Mai ales dacă dai BAC-ul la istorie și ai nevoie de cineva care să îți explice cum anume a ajuns Ștefan Cel Mare domnitorul Moldovei, sau cum a ajuns Alexandru Ioan Cuza la putere.

Acum câteva săptămâni, „Istoria cu Virgil” și-a schimbat puțin povestea. De fapt, a îmbunătățit-o. Aceasta s-a mutat de pe Youtube, direct pe TVR 1. Virgil face o pastilă de 10 minute, în fiecare duminică, de la ora 17.30. „Istoria cu Virgil” va fi unul din proiectele TVR 1 dedicate Centenarului Marii Uniri.

L-am luat și noi pe Virgil puțin la întrebări și l-am provocat, în primă fază, să ne spună de unde ideea asta de a prezenta istoria românilor într-un mod atât de puțin „scorțos” și ușor de „digerat” pentru public: „Ideea, săraca, aștepta demult să mă întorc la ea. Voiam să integrez cumva într-un proiect video două chestii care mă pasioneaza: istoria și comedia. Și așa, la inceput de 2017, i-am dat drumul canalului ăsta de Youtube, care de acum, din martie 2018, a debutat ca o emisiune-pamflet de 10 minute la TVR 1.”

Am fost, de asemenea, curioși și despre reacțiile pe care le-a primit, așa că Virgil ne-a răspuns cam așa: Lumea s-a bucurat parcă mai mult decât mine pentru pasul ăsta. Ceea ce m-a făcut și pe mine să fiu mulțumit. Au fost, normal, și ceva comentarii de genul: „Ce cauți, mă, tu acolo să bați câmpii?”, chestie cu care sunt obișnuit deja și chiar aproape sunt de acord.

Despre schimbările care s-au produs în show-ul lui de când a trecut în televiziune, Virgil spune că-s câteva schimbări destul de relevante: „În primul rând am o echipă din televiziune care se ocupă de partea de producție, ceea ce e la alt nivel. Apoi, la partea de conținut, pe tv nu e ca pe net. Mai întâi ai CNA-ul, nu că aș avea eu un limbaj prea agresiv, dar tot trebuie să fiu atent. După asta, încerc să fiu cât mai neutru, să las convingerile personale în afara materialului pe cât posibil și să mă concentrez pe poveste și pe glume. Mi-ar plăcea ca emisiunea asta să nu fie un motiv în plus de ceartă, numai că istoria poporului e un subiect pe care mulți se încing rapid, chiar dacă zice și în titlu că e un pamflet.

Primul episod difuzat la TVR a fost legat de etnogeneza poporului român, adică istoria dacilor și romanilor, iar cel de-al doilea a avut ca subiect central întemeierea statelor feudale Țara Românească și Moldova. Pe Virgil îl puteți vedea în fiecare duminică, de la 17:30, pe TVR 1.

Virgil Ciulin are 25 de ani, 1,87 metri, a terminat Marketing la ASE şi singura lui legatură cu istoria este pasiunea pe care o are pentru domeniu încă din şcoala generală. De un an a început proiectul video pe YouTube  – Istoria cu Virgil 

Articole similare

Care au fost greșelile ce au dus la eșecurile din ultimii ani ale României la Eurovision?

TVR propune o dezbatere televizată despre Eurovision Song Contest. Eurovision, cea mai mare comp...

Virgil Ianțu are Covid-19

Virgil Ianțu a fost diagnosticat cu noul coronavirus. Potrivit TVR, Virgil Ianțu a făcut o formă ușo...

Te vezi cu Liza și Fere live la TV

De la jumătatea lui octombrie, Liza şi Fere sunt „Cu capu-n zori”, la TVR 1. De la 7.00 la 10.00,...