Filmul românesc „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, premiat la Sarajevo Film Festival

CoolNews, NEWS
share

Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.”  Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo. Premiul constă în sprijin pentru distribuția filmului în peste 3000 de cinematografe din toată lumea și popularizarea acestuia printre spectatori.

Inspirat din fapte reale, Libertate spune o poveste mai puțin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. Filmul va intra în cinematografele din România în 6 octombrie, iar începând cu 25 august echipa filmului va fi prezentă la o serie de avanpremiere în peste 40 de orașe din țară, la Alba Iulia, Odorheiul Secuiesc, Sibiu, Buzău sau Brăila.

Regizorul Tudor Giurgiu, producătoarea Oana Bujgoi Giurgiu, scenarista Cecilia Ștefănescu și actorii Alex Calangiu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo și Ionuț Caras au participat la Festivalul de la Sarajevo, unde Libertate a avut parte de mai multe proiecții și întâlniri cu publicul și cu presa. Publicația internațională Cineuropa scrie: „Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor”.

Din distribuția filmului mai fac parte Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprișor, Leonid Doni sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Libertate a avut premiera națională la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde a câștigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program.

Festivalul de Film de la Sarajevo este cel mai important și cel mai mare festival de film din Europa de Sud-Est. A fost fondat în 1995, în timpul asediului orașului Sarajevo din timpul războiului bosniac.

Tudor Giurgiu este unul dintre cei mai cunoscuți regizori și producători români. A regizat filme precum Legături bolnăvicioase (2006), Despre oameni și melci (2012), De ce eu? (2015) sau Parking (2019). Este fondatorul casei de producție Libra Films și Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

LIBERTATE este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

Deplasarea echipei Libertate la Sarajevo Film Festival a fost posibilă cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România și a Dacin Sara.

Articole similare

Filmul LIBERTATE, în regia lui Tudor Giurgiu, disponibil de astăzi pe streaming

După un turneu de promovare care a inclus peste 50 de localități din România, premii obținute în fes...

Filmul românesc „Libertate”, premiat în Franța și Germania

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-...

Prima carte despre un festival românesc de film, disponibilă gratuit

A apărut prima carte românească despre un festival de film. “20 de ani de TIFF. Echipa, actori &...