Confidenţialitate

Prima carte despre un festival românesc de film, disponibilă gratuit

NEWS
share

A apărut prima carte românească despre un festival de film. “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați” poate fi descărcată gratuit, la inițiativa Urban.ro.

Concepută ca o colecție de amintiri din acești 20 de ani, parte de la echipa care muncește pentru buna desfăsurare a festivalului, parte de la tineri actori sau regizori cărora festivalul le-a influențat fundamental carierele, cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” este un cadou pe care echipa urban.ro îl face iubitorilor de film, celor care vor să înțeleagă mecanismele unui festival de o asemenea amploare și să-i cunoască pe o parte dintre cei care muncesc de mulți ani la acest proiect spectaculos.

Pe de altă parte, cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați” este o reverență adâncă și un mulțumesc pentru întreaga echipă TIFF de peste ani.  Cartea poate fi descarcată gratuit de aici.

“Totul a început cu un mesaj lăsat de Tudor Giurgiu pe robotul telefonului fix al lui Alex. Leo Șerban, în septembrie 2001. L-am ascultat când m-am întors de la festivalul de la Veneția și l-am întâlnit pe Tudor la o terasă din Piața Romană. Nu ne cunoșteam personal, ci prin film.

Eu îi știam scurtmetrajele, el îmi citea cronicile și reportajele de festival. Mi-a vorbit de ideea TIFF-ului și mi-a propus să selecționez filmele din festival și să gândesc o structură artistică.

Mi-aduc aminte că am făcut și regulamentul primei ediții, compilând și adaptând alte regulamente de festival. Nu am inventat roata, dar cum-necum, am făcut-o să se rostogolească, nu fără opinteli, până când festivalul a prins viteza de croazieră si a dobândit o personalitate numai a lui,” își amintește Mihai Chirilov, Directorul Artistic al TIFF.

“În prima fază am fost cea care a plecat în prospecție, să vedem unde facem festivalul. Acum, cu ocazia pandemiei, am făcut curat în fotografii și am descoperit că asta se întâmpla în octombrie -noiembrie 2000. Ne-am apucat de lucru undeva după începutul anului 2001, iar eu am preluat tot ceea ce se chema guest- cazări, transport, și partea de program special care mi-a rămas până în sfânta zi de azi.

Îmi amintesc că, la început, am avut o discuție cu cărțile pe masă: asta e situația, aștia sunt banii pe care-i avem, hai să vedem de unde tăiem ca să poată să vină Jason (n red. Jason Priestley a fost primul invitat internațional al festivalului)”, spune Oana Bujgoi Giurgiu, Directorul Executiv TIFF.

Veți descoperi în carte povestea lui Cristian Hordilă care de la voluntar în studenție a ajuns peste ani Managerul Festivalului (“tot timpul când venea TIFF-ul în viața mea îmi producea niște schimbări; după festival mă simteam mai puternic, mai sigur pe mine, luam niște decizii profesionale importante: ceream o mărire de salariu, schimbam departamentul unde lucram”), dar și a câtorva actori din programul 10 pentru FILM a căror cariera s-a schimbat dramatic după participarea în festival.

Maria Obretin, de exemplu, povestește cum a ajuns la castingul de la serialul ”Umbre”, unde are un rol pentru care o iubește întreaga țară.

La capitolul invitați străini, Tudor Giurgiu spune că “momentul Alain Delon” din Piața Unirii l-a făcut să fie foarte mândru de festival “Pentru că Alain Delon a fost extrem de impresionat de ce a văzut la Cluj, de energia fantastică a mulțimii care a venit să îl vadă. Efectiv nu îi venea să creadă. A meritat din plin să parcurg toată călătoria TIFF, de la naștere până acum, pentru acele clipe fantastice.”

Articole similare

După ce și-a făcut cunoscută povestea în Social Media, ADDA lansează cartea „Cele trei ADDA”...

ADDA, artista care a atins inimi prin muzica și versurile ei le face cunoscute pe Ada, Alexandra și ...

Kanye West dezvăluie că nu a citit niciodată o carte

În ciuda faptului că are trei copii, recită în mod regulat versuri și a și înființat o școală adevăr...

VIDEO Balaur, un film inspirat din fapte reale, cu Mălina Manovici si Alexandru Papadopol

Balaur, lungmetrajul de debut al lui Octav Chelaru, inspirat din evenimente reale, urmărește poveste...