Confidenţialitate

Făina de greier a ajuns și în România. Prima franzelă a fost coaptă la Iași

CoolNews, NEWS
share

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi, sub îndrumarea profesorilor, au copt prima pâine din făină de greier din România, iar acum noile franzele sunt în stadiul de testare, scrie adevarul.ro

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi au copt prima pâine din făină de greier din România. Producătorii au dat asigurări că, dacă cel care gustă nu ştie ce ingrediente are, nu simte nicio diferenţă. În schimb, spun ei, pâinea din făină de greier este mult mai hrănitoare.

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experţii spun că greierii au un gust neutru, aşa că nu influenţează prea mult. Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare, la fel cum este si conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine.

Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe. Şi bineînţeles apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten. Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificaţie constă într-o închidere uşoară a culorii”, a spus Otilia Murariu, şef lucrări, doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi.

Deocamdată, pâinea se află în stadiul de testare şi nu este disponibilă pentru publicul larg. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis în ianuarie că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră.

Articole similare

Coadă interminabilă la un fast-food din Iași după ce patronii au anunțat pe Tik Tok că oferă shaorma...

Zeci de oameni au creat o coadă interminabilă la o shaormerie din Iași. Patronii au anunțat pe Tik T...

EC Fashion Unplugged, prima colecție slow fashion a unui festival din România, lansată oficial

Contemporană, proaspătă, energică și energetică – EC Fashion Unplugged a cucerit publicul la lansare...

[INTERVIU] Iașul se transformă în zona zero a muzicii live, după doi ani de pandemie. Tobi Ibitoye, ...

Zeci de artiști vor face show la ediția din acest an a Musicalling Showcase, parte din Romanian Crea...