Elevul care a fost dat afară de la ore din cauza părului lung nu renunță la look-ul său

CoolNews, Viral
share

Ce faci dacă ești elev de liceu și ești trimis acasă ca să te tunzi? Ei bine, Tudor Helgiu, elevul care a fost dat afară de la ore, alături de alți colegi, din cauza părului lung, a declarat că nu renunță la look-ul său. „Nu mă tund. Merg până în pânzele albe pentru dreptul de a avea părul lung”, povestește el într-un interviu acordat în urmă cu doar câteva minute.

Elevii de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost trimiși ieri acasă din cauza părului lung. Tudor s-a plâns într-o postare pe Facebook, care ulterior s-a viralizat online.

„Astăzi , eram la ora de chimie , stăteam liniștit și îmi vedeam de treaba mea , deodată intră marele Domn Director la mine în clasă. Din cauza părului meu „indecent de lung” am fost scos de la oră , ajungând în curte mă aflu alături de incă 20-25 de elevi din școală (băieți) cu păr lung sau barbă așteptând să fim scoși din școală. Da, ați citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoși din perimetrul liceului”,  a scris Tudor.

Conducera școlii spune că Regulamentul şcolar, aprobat în Consiliul de Administraţie, prevede pentru băieţi „o tunsoare adecvată, fără șuvițe colorate, cu o lungime a părului de 4-5 centimetri”.

Tudor s-a dus astăzi la școală netuns.

El spune că părinții îl susțin, că regula este aberantă și că o să meargă până în pânzele albe pentru dreptul lui de a avea plete.

Într-un interviu pentru Europa FM, Tudor Helgiu a povestit despre cele întâmplate:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reacția liceului

„Liceul Greco-Catolic ,,Inochentie Micu” a constatat preocuparea care există în spațiul public în legătură cu activitatea instituției noastre. În acest context, dorim să facem următoarele precizări:

Liceul nostru dorește să educe cetățeni responsabili, care să respecte legea. De aceea, atunci când am cerut elevilor să respecte Regulamentul de Organizare și Funcționare al școlii, aflat în vigoare, am avut în intenție un act educativ firesc, nu o formă de presiune şi nici o modalitate de sancţionare. Reluăm contextul celor întâmplate în data de 17. 10. 2017, când mai mulţi elevi au fost rugaţi să respecte Regulamentul unităţii.

Mai întâi, ieri, li s-au adus încă o dată la cunoștință prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare al școlii noastre, după ce în prealabil au semnat pentru luarea lui la cunoștință atât ei, cât și părinții lor. Acţiunea conducerii unităţii a venit şi în contextul în care, în data de 05. 10. 2017, la Consiliul profesoral, profesorii diriginți m-au rugat să mă implic în susținerea lor cu privire la respectarea ținutei școlare, în special cu privire la ţinuta capilară a elevilor care este cu mult peste prevederile admise de actualul regulament.

De asemenea, în data de 12. 10. 2017 a avut loc întâlnirea cu reprezentanții comitetelor de părinți pe clasă, ocazie cu care am primit sesizări verbale din partea unor părinți ai căror copii s-au conformat cerințelor legate de ținută și care m-au întrebat de ce, pentru alții, sunt permise derogări de la regulament. Liceul nostru dorește, de asemenea, să educe cetățeni implicați și democrați.

De aceea, suntem deschiși la dialog pe tema prevederilor Regulamentului de Ordine Interioară. Elevii ar fi putut deja să formuleze critici față de unele articole din Regulament prin reprezentanții lor în Comisia Anuală de Revizuire a Regulamentului, prin reprezentanții lor în Consiliul de Administrație al liceului sau prin intermediul Consiliului Elevilor de la nivelul unității de învățământ sau prin cel organizat la nivelul județului Cluj.

Pentru că înţelegem acum că sunt nemulţumiri, vom organiza, până la finalul lunii, o dezbatere la sediul liceului nostru, la care vom invita reprezentanți ai părinților și ai elevilor, în care își vor putea exprima liber opiniile în legătură cu articolele Regulamentului.

Cei care nu vor putea participa la dezbatere vor putea să își exprime în scris observațiile, care vor fi depuse și înregistrate la secretariatul liceului nostru. După ce vom ajunge la consens, vom insista ca Regulamentul agreat să fie aplicat cu strictețe.

Instituția noastră respectă libertatea de exprimare. Am luat act, aşadar, de nemulţumirile unora dintre elevi şi vom parcurge în perioada următoare etapele pentru asumarea unui Regulament care să poată fi acceptat şi aplicat, în spiritul respectului pentru convenţiile specifice unui mediu de tip instituţional-educaţional.”

Articole similare

Studiu: Peste șase din zece absolvenți de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate

65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, comparativ ...

După Bacalaureat, două licee din Gorj vor fi desființate

Efectele unui bacalaureat ratat. Două licee din Gorj vor fi desființate pentru că de ani de zile nic...

Ideo Ideis - Festivalul Național de Teatru Tânăr adună liceeni din 9 orașe

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16, va avea loc între 9 ș...