O delegație de 12 sportivi Special Olympics România și 3 antrenori voluntari au participat între 13 și 18 mai 2022 la Jocurile Special Olympics Malta unde au câștigat 14 medalii (4 de aur, 5 de argint, 5 de bronz), două locuri 4, două locuri 5, un loc 6 și un loc 7. Sportivii români care provin din orașele Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Baia-Mare, Botoșani și Arad au participat la competițiile de bocce, atletism și înot la primul eveniment internațional din Europa de la începutul pandemiei până acum – Special Olympics Invitational Games Malta!
Rezultatele sportivilor și antrenorilor români ai Special Olympics România au fost următoarele:
ATLETISM (sportivi din Iași), antrenor Daniel Ștefancu:
Locul 1 – Andrei Dău la săritura de pe loc, Andrei Păduraru la 50 m, Florina Minodora Bogdan în proba de alergare 800 m
Locul 2 – Nicoleta Dodan la 100 m și Minodora Bogdan la 400 m alergare
Locul 3 – Andrei Păduraru la săritura de pe loc
Locul 4 – Nicoleta Dodan la 200 m alergare
Locul 5 – Andrei Dău la 50 m alergare
BOCCE (sportivi din Cluj-Napoca), antrenor George Cernucan:
Locul 2 – Echipa mixtă (Ioana Țop, Corina Câmpeanu, Bogdan și Sebastian Cacovean) + echipa de băieți
Locul 3 – Echipa de fete (Ioana Țop și Corina Câmpeanu)
ÎNOT (sportivi din Arad, Baia-Mare, Botoșani și Timișoara), antrenor Marius Pârjol (TM):
Locul 1: Mara Oprea (Arad), 50 m spate
Locul 2: ștafetă – Mara Oprea, Andrei Cupșa (Baia-Mare), Mario Silvestru (Timișoara) și Andrei Pălimariu (Botoșani)
Locul 3: Mara Oprea la 100 m craul, Andrei Pălimariu la 50 m bras și Mario Silvestru la 50 m freestyle
Locul 4: Andrei Cupșa, 50 m fluture
Locul 5: Mario Silvestru la 25 m bras
Locul 6: Andrei Cupșa, 50 m liber
Locul 7: Andrei Palimariu la 50 m liber
La Special Olympics Invitational Games Malta au participat 23 de țări printre care și România, iar cei 550 de sportivi au concurat la șase discipline sportive (atletism, bocce, înot, bowling, fotbal și tenis de masă). Aceste Jocuri Internaționale au fost o pregătire pentru Jocurile Mondiale Special Olympics de anul viitor care vor avea loc la Berlin.
Cea mai tânără participantă din partea Special Olympics România a fost Florina Minodora Bogdan, 15 ani, elevă la Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, care a câștigat o medalie de aur în proba de 800 de m alergare și una de argint în proba de 400 de m alergare.
Cel mai matur sportiv participant la Jocurile din Malta a avut 47 de ani (Sebastian Cacovean din Cluj-Napoca) care a participat în competiția de bocce și a câștigat 2 medalii de argint, una cu echipa mixtă și una cu echipa de băieți (alături de fratele său Bogdan). Cei trei antrenori voluntari au fost Marius Pârjol din Timișoara la înot, George Cernucan din Cluj-Napoca la bocce și Daniel Ștefancu din Iași la atletism. Conducătorul delegației a fost Roxana Ossian, coordonator programe ”Sportivi Tineri” la Fundația Special Olympics România. Una dintre cele mai frumoase povești ale sportivilor participanți la competiția din Malta aparține lui Mario Silvestru (30 de ani, din Timișoara), unul din tinerii care și lucrează, se antrenează și este pe cont propriu.
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.