De la 1 iulie vom putea călători în Uniunea Europeană cu certificatul digital

NEWS
share

E oficial! De la 1 iulie vom putea călători în Uniunea Europeană cu certificatul digital. Guvernul a aprobat, marți seară, ordonanța de urgență privind punerea în aplicare a măsurii.

Persoanele vaccinate, care au test negativ ori au trecut prin boală vor obține de pe site-ul certificat-covid.gov.ro. – un cod QR pe care să îl prezinte la vamă.

Cei care au programată o călătorie sunt sfătuiți să scoată certificatul digital Covid-19 cu 5 zile înainte de plecare. Cei care vor întâmpina probleme în a descărca codurile QR vor avea la dispoziție un call center al ministerului Sănătății.

”Ordonanţa de urgenţă privind măsurile de punere în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital privind COVID, a fost votată cu scopul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19. Astfel, prin acest act normativ, se reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea, începând cu data de 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE, cu rolul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei”, a spus ministrul Ioana Mihăilă.

Potrivit ministrului, certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acestea în format digital, primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista cetăţenii pentru eliberarea certificatului în format tipărit.

Nu da fuga pe site-ul anunțat de Guvern. La această oră, adresa întoarce o pagină de eroare, după cum a descoperit echipa Virgin Radio Romania:

În paralel cu certificatul, a fost creată de către STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat modul în care autoritățile vor verifica pe cei care prezintă certificatul digital:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

Articole similare

Țara din Europa care atrage din ce în ce mai mulți turiști: Albania se promovează la târguri și în r...

Albania, țară cu 2,8 milioane de locuitori se află între zonele din Europa care atrag tot mai mulți ...

TOP 5 cele mai interesante destinații turistice din Turcia. Le poți vizita fără viză

Turcia, situată la intersecția dintre Europa și Asia, este o țară plină de diversitate culturală, pe...

Mai puțini turiști pe litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște decât estimau hotelierii

Minivacanța de 1 mai și de Paște a adus în acest an pe litoral un număr mai mic de turiști decât au ...