În septembrie, lună dedicată contracepției, medicii ginecologi atrag atenția că metodele contraceptive te apără de o sarcină nedorită, dar și de bolile cu transmitere sexuală.
Cele mai recente statistici, din 2019, arată că în România au fost făcute 47.492 de avorturi, mai mult de jumătate dintre acestea fiind realizate la cerere. Această realitate confirmă că pentru multe românce, „avortul este o metodă contraceptivă”, a explicat în cadrul unei conferințe de presă medicul Ioan Boleac. O altă tendință gravă este numărul mare de mame minore, care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. La fiecare o mie de locuitori avem 90 de mame între 15 și 19 ani. „O sarcină la vârsta adolescenței are consecințe grave asupra corpului fetei, care nu este suficient dezvoltat, dar și asupra sănătății emoționale”, atrage atenția medicul ginecolog Diana Mihai.
„Este nevoie de educație sexuală atât în rândul fetelor, cât și a băieților”, spune Ioan Boleac, care a vorbit despre metodele contraceptive existente.
Au eficiență de 99% în prevenirea unei sarcini nedorite: implantul hormonal și sterilizatorul (dispozitiv care este de forme diferite – în T sau sferic).
Cu eficiență între 91-94% în prevenirea unei sarcini sunt metodele: pilula zilnică, plasturele săptămânal, inelul vaginal sau injecția contraceptivă.
Metodele contraceptive cu eficiență între 72-82% sunt: retragerea, folosirea calendarului, prezervativul. Atenție, prezervativul este unica metodă care protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală, mai puțin HPV, cel care este responsabil de producerea cancerului de col uterin.
Medicii ginecologi îți recomandă să alegi metoda contraceptivă împreună cu specialistul și în urma unor analize și a istoricului vieții sexuale.
Tot ei atrag atenția că trebuie folosită o metodă contraceptivă încă de la prima menstruație din viața unei fete.
Sursă foto: Ana Medical Center