Cum a fost sărbătorit centenarul Marii Uniri la Alba Iulia – VIDEO

CoolNews
share

Pe o vreme însorită, la -5 grade celsius, am pornit din Aiud spre Alba Iulia. În Aiud am fost găzduiți în casa unor români autentici, extrem de primitori și emoționați de la mic la mare că vor participa la un moment istoric.

România a dat petrecere fastuoasă pentru cei 100 de ani de când Transilvania, Banatul și Crișana s-au alăturat Munteniei și Moldovei, prin Rezoluția Unirii, redactată și citită de ministrul Culturii, Vasile Goldiș, la 1 Decembrie 1918.

Vibe-ul de sărbătoare s-a simțit încă de pe drum. Aproape toate casele din satele prin care am trecut de la Aiud la Alba Iulia aveau câte un drapel arborat la poartă.

După ce am parcat mașina la intrarea în oraș pentru a nu îngreuna traficul, am pornit pe jos spre Cetatea Alba Iulia unde s-au organizat festivitățile. La intrarea în Alba Iulia ne-a întâmpinat un grup de copii energici.

Alba Iulia a primit zeci de mii de români cu chef de sărbătoare pe 1 Decembrie. Fiecare s-a pregătit cum a știut mai bine. Unii și-au pus costumele populare și s-au echipat cu steaguri.

Un român a adus în Cetate un drapel vechi de 84 de ani.

Chiar și cei mai mici români au fost echipați în spiritul evenimentului istoric.

Pe bulevardul din fața Cetății Alba Iulia am dat peste zecile de români care s-au încumetat să vină în căruțe din diferite colțuri ale țarii.

Odată ajunși pe platoul din dreptul Cetății în față ni s-a desfășurat o mare de oameni cu drapele și pancarte pe care trecuseră numele județului din care veneau.

Ca să mai îndulcească gerul, un grup de români s-a pus pe dansat.

A urmat și momentul mesei care a însemnat stat la coadă pentru o porție de fasole cu cârnați, alta de pastramă de oaie cu murături care efectiv aveau gheață pe ele, sarmale și mămăligă. Astfel pregătit pântecul parcă altfel am făcut față îmbulzelii și nervilor în căutarea unui loc fruntaș pentru a observa cât mai bine parada. Aceasta a început cu defilarea unor soldați care purtau drapele județelor României.

Peste oamenii adunați să asiste la paradă s-au revărsat confeti în culorile drapelului național.

Pe lângă tehnica militară, la parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia au participat și câinii special antrenați ai Armatei.

Organizatorii festivităților de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri au amenajat în Cetatea Alba Iulia un clopot imens tapetat cu fotografii ale monumentelor dedicate soldaților români care au pierit în luptă.

Aventura de 1 Decembrie s-a încheiat cu un spectacol de reconstituire istorică a momentului în care Armata Română a întrat în cetatea Alba Iulia la 2 săptămâni de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Articole similare

[BREAKFAST] Locatarii unui bloc au strâns semnături pentru a obliga o familie să renunţe la câine: „...

Situaţie absolut ireală în Alba Iulia. Locatarii unui bloc au strâns semnături pentru a obliga o fam...

Trupa sud-coreeană BTS riscă să fie înrolată obligatoriu în armată

Armata din Coreea de Sud este pe cale să obțină șapte noi recruți talentați: membrii supergrupului K...

Puya a deschis sărbătoarea de 1 decembrie la Virgin Radio Romania!

Virgin Radio Romania Breakfast îți colorează diminețile cu acel bonus de energie și bună dispoziție ...