Cum a fost la încoronarea regelui Charles al III-lea | Reportaj audio

Celebrități, CoolNews
share

Marea Britanie are oficial noi monarhi. Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au fost încoronați sâmbătă într-o ceremonie încărcată de simbolism. S-au întors apoi la palatul Buckingham în uralele a mii de spectatori care au înfruntat ploaia și vremea rece pentru a fi martorii unui moment istoric.

Trimisul special Virgin Radio Romania la Londra, Viorica Ștefan, face retrospectiva ceremoniei de sâmbătă.

Pe o ploaie măruntă, Charles și Camilla au plecat sâmbătă de dimineață de la Palatul Buckingham spre Westminster Abbey într-o caleașcă mai modernă, construită pentru a sărbători jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a. Au fost salutați de mulțimea adunată de-a lungul bulevardului The Mall.

Ceremonia de încoronare desfășurată la Westminster Abbey a avut mai multe momente cheie. Mai întâi, Charles a depus jurământul că va respecta legea și Biserica Angliei. Apoi a fost uns cu ulei sfințit la Ierusalim pe mâini, piept si cap, după care a fost îmbrăcat cu Supertunica din pânză de aur și s-a așezat pe tronul de încoronare. A primit o serie de obiecte care fac parte din bijuteriile coroanei și care simbolizează puterea, autoritatea și îndatoririle monarhului, iar pe cap i-a fost așezată coroana Sf. Edward.

Apoi a fost încoronată Regina Camilla. Regele Charles a părăsit catedrala purtând pe cap coroana imperială de stat, cea pe care o va folosi de acum la evenimente oficiale. Cuplul regal s-a întors la palatul Buckingham pe același traseu în caleașca aurită, folosită în mod tradițional de familia regală pentru evenimentele oficiale.

Punctul culminant al festivităților a fost momentul în care Regele și Regina au ieșit în balconul palatului Buckingham pentu a saluta multimea care-i aclama. Pe străzile Londrei, deși a plouat necontenit, a fost mare sărbătoare.

După ce au urmărit ceremonia de încoronare cum au putut, online pe telefoanele mobile sau pe ecranele uriașe instalate în oraș, britanicii au mers să-și cumpere suveniruri care să le amintească de evenimentul istoric la care au fost martori. Au avut de unde alege, magazinele cu acest specific au avut o ofertă diversificată.

Articole similare

Regele Charles al III-lea vine în România, într-o vizită care va dura 5 zile

Regele Charles al III-lea devine astfel primul monarh britanic care vizitează România, scrie europaf...

Membrii familiei regale se întâlnesc azi de urgență, după acuzațiile făcute de Harry și Meghan...

Apele sunt tulburi la Palatul Buckingham. Nici nu-i de mirare, după declarațiile făcute de prinţul H...

Alertă la Palat: Regina a convocat o reuniune de urgență după interviul lui Harry și Meghan

Lucrurile se precipită în jurul scandalului provocat de afirmațiile lui Harry și Meghan, în cadrul i...