Cum a fost la încoronarea regelui Charles al III-lea | Reportaj audio

Celebrități, CoolNews
share

Marea Britanie are oficial noi monarhi. Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au fost încoronați sâmbătă într-o ceremonie încărcată de simbolism. S-au întors apoi la palatul Buckingham în uralele a mii de spectatori care au înfruntat ploaia și vremea rece pentru a fi martorii unui moment istoric.

Trimisul special Virgin Radio Romania la Londra, Viorica Ștefan, face retrospectiva ceremoniei de sâmbătă.

Pe o ploaie măruntă, Charles și Camilla au plecat sâmbătă de dimineață de la Palatul Buckingham spre Westminster Abbey într-o caleașcă mai modernă, construită pentru a sărbători jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a. Au fost salutați de mulțimea adunată de-a lungul bulevardului The Mall.

Ceremonia de încoronare desfășurată la Westminster Abbey a avut mai multe momente cheie. Mai întâi, Charles a depus jurământul că va respecta legea și Biserica Angliei. Apoi a fost uns cu ulei sfințit la Ierusalim pe mâini, piept si cap, după care a fost îmbrăcat cu Supertunica din pânză de aur și s-a așezat pe tronul de încoronare. A primit o serie de obiecte care fac parte din bijuteriile coroanei și care simbolizează puterea, autoritatea și îndatoririle monarhului, iar pe cap i-a fost așezată coroana Sf. Edward.

Apoi a fost încoronată Regina Camilla. Regele Charles a părăsit catedrala purtând pe cap coroana imperială de stat, cea pe care o va folosi de acum la evenimente oficiale. Cuplul regal s-a întors la palatul Buckingham pe același traseu în caleașca aurită, folosită în mod tradițional de familia regală pentru evenimentele oficiale.

Punctul culminant al festivităților a fost momentul în care Regele și Regina au ieșit în balconul palatului Buckingham pentu a saluta multimea care-i aclama. Pe străzile Londrei, deși a plouat necontenit, a fost mare sărbătoare.

După ce au urmărit ceremonia de încoronare cum au putut, online pe telefoanele mobile sau pe ecranele uriașe instalate în oraș, britanicii au mers să-și cumpere suveniruri care să le amintească de evenimentul istoric la care au fost martori. Au avut de unde alege, magazinele cu acest specific au avut o ofertă diversificată.

Articole similare

Membrii familiei regale se întâlnesc azi de urgență, după acuzațiile făcute de Harry și Meghan...

Apele sunt tulburi la Palatul Buckingham. Nici nu-i de mirare, după declarațiile făcute de prinţul H...

Alertă la Palat: Regina a convocat o reuniune de urgență după interviul lui Harry și Meghan

Lucrurile se precipită în jurul scandalului provocat de afirmațiile lui Harry și Meghan, în cadrul i...

Meghan Markle e acuzată de hărțuire de un fost membru al staff-ului de la Palatul Buckingham

Cum o dă, tot nu pare să fie bine. Meghan Markle este acuzată de hărțuire de un fost membru al st...