Ciugud și-a făcut monedă virtuală: CIUGUban

CoolNews, Viral
share

Ciugud, din județul Alba, este comuna aia despre care s-a tot vorbit pentru că a tot inovat cu ajutorul tehnologiei. Acum, Ciugud devine prima comunitate din România cu monedă virtuală: CIUGUban.

”Ai venit, ai reciclat, CIUGUbani ai câștigat!” – așa sună motto-ul folosit de primărie pentru a promova noua monedă virtuală.

Ce faci cu CIUGUban

Banii virtuali CIUGUban sunt folosiți, în prima fază, pentru a recompensa copiii care colectează selectiv deșeurile.

Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel, care a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale.

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii vor putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești.

În etapa a treia a proiectului, cetățenii vor putea folosi monedele virtuale CIUGUban pentru reduceri de taxe și impozite.

”La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Ciugudul, promotorul național al conceptului Smart Village, devine astfel prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban. Moneda nu are valoare de criptomonedă, ci este doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective.

Proiectul pilot este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană Envipco, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines). Proiectul vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu.

De asemenea, în România ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu”, explică reprezentanții Primăriei Giugud printr-un mesaj pe Facebook.

FOTO: Primăria Giugud

Articole similare

[BREAKFAST] Banii reprezintă principala sursă de conflict pentru 8 din 10 români

Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. 8 din 10 români spun că banii reprezintă principalul motiv ...

[BREAKFAST] Primăria care a decis să le ofere 1000 de euro tuturor celor cu venituri mici. Viața oam...

Austin a fost primul oraș din Texas care a lansat un program de venit garantat finanțat de contribua...

[BREAKFAST] Doi români au furat peste 80.000 de euro din bancomate cu furculița. Ce s-a întâmplat cu...

Doi români au fost arestați și condamnați în Franța, după ce au furat peste 80.000 de euro din banco...