Cine sunt primii români vaccinați anticovid și cum arată Adeverința de vaccinare

NEWS
share

Campania de vaccinare anti-Covid a început astăzi în România, iar prima persoană imunizată pe teritoriul țării noastre este asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Asistenta Mihaela Anghel a făcut parte din echipa medicală care, pe 27 februarie, a preluat primul pacient confirmat cu virusul Sars Cov-2 în România.

Primii vaccinați anti-Covid sunt aproximativ 6.000 de angajați din 10 spitale de boli infecțioase ale țării – două din București și câte unul din Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Baia Mare și Suceava.

”Am fost privilegiată să fiu prima persoană vaccinată din România”, a afirmat Mihaela Anghel, care a adăugat că nu a stat pe gânduri atunci când a aflat despre posibilitatea de a se vaccina.

Primii româmi vaccinați anti-Covid sunt aproximativ 6.000 de angajați din 10 spitale de boli infecțioase ale țării – două din București și câte unul din Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Baia Mare și Suceava.

La spitalul bucureștean Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel s-a arătat deranjat că unii oameni tot nu înțeleg importanța vaccinării.

”Nici nu se pune problema să convingem pe cineva. Dacă lumea nu pricepe că din acest virus se moare, e problema lor. Statul și, respectiv, statele europene au pus la dispoziția cetățenilor acest vaccin. Vor să se vaccineze, bine. Nu vor să se vaccineze – iarăși bine. Însă, dacă se îmbolnăvesc să nu se întrebe de ce i s-a întâmplat treaba asta”, a spus doctorul Adrian Streinu Cercel.

”Campania de vaccinare va continua, România urmând să beneficieze de 10 milioane de doze de vaccin, aproximativ 140.000 – 150.000 de doze săptămânal.
Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, estimează că imunizarea întregii populații din România va fi posibilă în aproximativ șase luni.
Măsurile sanitare trebuie, în continuare, respectate pentru protejarea sănătății și vieții oamenilor”, transmite Guvernul României.

România are capacitatea de a identifica noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. El a amintit că vaccinul este eficient împotriva acestei noi mutații descoperite în Marea Britanie și care circulă deja și în alte țări europene.

”Există posibilitatea de secvențiere a genomului viral, atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât și la nivelul Institutului Matei Balș, au fost făcute studii de evaluare tocmai pentru a vedea care este traseul acestui virus. Nu știm (dacă avem această nouă tulpină pe teritoriul României) dar orice este posibil. Din câte știm, vaccinul are un nivel bun de protecție pentru această tulpină”, a spus dr. Gheorghiță.

Articole similare

OMS: Nu este nevoie de vaccinare imediată împotriva variolei maimuţei

OMS nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă...

Regizorul fenomenului La Casa de Papel pregătește un nou serial inspirat de pandemie

Alex Pina, creatorul serialului La Casa de Papel, și-a reînnoit contractul cu Netflix și lucrează de...

Sportivii care participă la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing au primit prezervative, dar îmb...

Prezervativele vor fi disponibile pentru sportivi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din 20...