Câte băuturi energizante poți bea (INFOGRAFIC)

NEWS
share

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a analizat impactul băuturilor energizante asupra sănătății și a ajuns la o concluzie surprinzătoare pentru mulți.

”Nu cofeina este cea care ne face rău, ci consumul exagerat”, spune Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.

De regulă, o băutură energizantă conține cofeină (32 mg de cofeină / 100 ml de produs) ceea ce a trezit multe semnale de alarmă în mintea celor care au considerat că este o concentrație mare astfel încât o a doua doză de energizant să fie automat periculoasă pentru sănătate. Doar că o analiză a mai multor produse cu un conținut cofeină arată că băuturile energizante nu sunt chiar atât de concentrate. Totalul de cofeină conținut de o băutură energizantă este același dintr-o cafea espresso sau din două cești de ceai negru sau verde.

Cofeina exercită efecte stimulatoare asupra sistemului nervos central și, deși taurina acționează în general ca un neuromodulator inhibitor, posibilitatea existenței unor efecte stimulatoare ale cofeinei și taurinei asupra acestuia nu a fost exclusă de oamenii de știință.

În 2013 a fost realizat un test în două etape, pe 19 subiecți sănătoși, care au primit inițial o singură doză de băutură sportivă controlată, fără cofeină sau taurină (1.000 ml), o băutura sportivă cu taurină (4.000 mg), o băutura sportivă cu cofeină (320 mg) și o băutură energizantă (4.000 mg de taurină, 320 mg de cafeină și 240 mg de acid glucuronic, un derivat din glucoză), în patru ocazii separate. A doua etapă de testare a fost efectuată pe aceiași subiecți, de data aceasta cu o doză unică, de 750 ml, din aceleași băuturi.

În urma rezultatelor raportate pentru ambele testări, s-a observat o creștere semnificativă a presiunii sistolice (arteriale) în urma consumului băuturii sportive cu cofeină pentru ambele teste, mai mică în cazul băuturii sportive de origine controlată și a celei cu taurină, în timp ce în cazul băuturii energizante nu au existat diferențe semnificative între cele două testări.

Grupul de studiu a remarcat cu surprindere că băutura energizantă nu a contribuit la creșterea presiunii sângelui, ceea ce ar fi fost de așteptat având în vedere conținutul ei de cofeină.

Pe baza studierii efectele antagonice ale cofeinei și taurinei asupra sistemului cardiovascular, cercetătorii au ajuns la concluzia că, dacă există interacțiuni la nivel cardiovascular între cofeină și taurină, taurina ar putea reduce efectele cardiovasculare ale cofeinei. Un studiu în acest sens a fost publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară / European Food Safety Authority în 2015.

„Una dintre percepțiile greșite care stau la baza faptului că băuturile energizante sunt controversate este conținutul de cofeină al acestora.

Cred că trebuie să fim conștienți că și în cazul băuturilor energizante, ca și în cazul celor mai multe alimente pe care le consumăm, nu cofeina este cea care ne face rău, ci consumul exagerat.

Un adult sănătos poate consuma în siguranță 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a cinci băuturi energizante la 250 ml”, explică Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă, invocând datele prezentae în studiul din 2015.

Orice și oricât ai alege să consumi, moderația este mereu cheia!

Pentru a-ți menține sănătatea, medicii recomandă în general apa plata și alimentele cât mai puțin procesate. În plus, nu ar strica să te uiți cu atenție pe etichetele produselor pe care le consumi și să verifici cu grijă atenționările scrise de regulă cu cel mai mic font posibil.

Articole similare

[BREAKFAST] Râsul, mai mult decât comedie: ce spune știința despre efectele lui asupra noastră

Când te gândești la râs, probabil asociezi acest gest cu glumele și comedia. Totuși, râsul este mult...

Calitatea ascunsă care ne face mai atractivi, conform unui studiu surprinzător

Când vine vorba de atracție, majoritatea ar crede că aspectul fizic sau umorul joacă un rol decisiv....

[BREAKFAST] Ce determină trei sferturi dintre bărbaţi să regrete că s-au căsătorit?

Regreţi că te-ai căsătorit? Fericirea nunţii durează până când oamenii încep să se întrebe dacă au l...