Confidenţialitate

Cât de poluat este aerul din București

Bogdan, Shurubel & Ionuț, CoolNews
share

În orașele mari din țară și în special în București nu ai nicio șansă la aer curat. Reiese din măsurătorile făcut zilnic, dar și dintr-un experiment realizat de jurnaliștii de la Digi 24, care au purtat o mască antipoluare și au ieșit la o plimbare prim oraș.

După o zi întreagă filtrele se înnegriseră din cauza particulelor poluante care sunt peste limita admisă.

Concluzia a fost că la fiecare gură de aer, tragi în plămâni 28 de milioane de particule poluante.

Este vorba despre 3 tipuri de particule: cele de 0,1 microni, cele cu o dimensiune de 2,5 microni și particulele PM10, acele particule care trebuie monitorizate permanent. Sunt atât de fine, de zece ori mai mici decât diametrul unui fir de păr, astfel încât ajung în plămâni, în sânge și se depun și pe țesuturi, fiind foarte periculoase.

Monitorizare

În București sunt 6 stații de monitorizare a calității aerului, din păcate, nu toate monitorizează praful, PM10, ci doar 3 dintre ele.

Cu ajutorul unui aparat special, jurnaliștii Digi 24 au aflat că în aerul din București poluarea este de 125,7 microgram, limita fiind de 50 microgram pe metru cub pentru 24 de ore.

Așadar o limită depășită de peste 2 ori.

România a fost dată în judecată de Comisia Europeană pentru aerul poluat din București, Iași și Brașov și riscăm amenzi uriașe, chiar și de 100.000 de euro pe zi.

Poluarea are consecințe dintre cele mai grave pentru organism. În 2016, de exemplu, aproape 24 de mii de romani au murit din cauza bolilor provocate de noxele din aer.

Statul român plătește peste un miliard de euro pentru tratamentul bolnavilor de cancer pulmonar sau afecțiuni cardio vasculare.

Articole similare

Aer de munte în București după izbucnirea epidemiei de coronavirus

În capitala României, epidemia de coronavirus a redus poluarea provocată de traficul rutier. „Buc...

Nivel record de poluare în București

Bucureștiul a fost sufocat de poluare duminică noapte și luni dimineață. Datele oficiale și măsur...

Paiele din plastic au trecut de azi doar în vitrină, la muzeu

IKEA dă tonul eliminării produselor din plastic de unică folosință. IKEA a eliminat din gama sa prod...